Političari žive duže od svojih građana

Lifestyle 06. jul 202212:15 4 komentara
Fonet/Božana Pavlica

Političari žive duže od građana koje zastupaju, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Oksford, koji su upoređivali podatke u 11 zemalja i pratili životni vek više od 57.000 političara od ranog 19. veka do danas. Analiza je pokazala da političari u proseku žive 4,5 godina duže od populacije iz koje dolaze.

Razlika u životnom veku političara i „običnih“ građana varira od zemlje do zemlje, a najveća je u Italiji i iznosi 7,5 godina. Najmanja je u Švajcarskoj – tri godine.
Istraživači kažu da različita dužina života može biti posledica visokih primanja političara, što utiče na njihov stil života i pristup zdravstvenoj zaštiti.To se vidi u razlici u primanjima britanskih poslanika, koji godišnje zarade više od 84.000 funti, dok je prosečna plata u Velikoj Britaniji 24.600 funti.

Naučnici su uočili da se tokom vremena povećava razlika u životnom veku političara i ostalog stanovništva, i to važi za skoro sve države. Tako, u kasnom 19. veku i na početku 20. političari i ostalo stanovništvo su skoro isto živeli.

Međutim, tokom 20. veka razlika u dužini života se povećala, pa su političari stekli veću prednost u preživljavanju u odnosu na opšte stanovništvo.

Zaključak istraživanja je da najduže žive političari u Italiji, čak sedam i po godina duže od svojih zemljaka. Političari u SAD žive sedam godina duže, u Francuskoj šest, a u Nemačkoj četiri i po godine duže od ostalih građana. U Kanadi, Novom Zelandu i Austriji predstavnici građana žive četiri godine duže, u Austaliji, Holandiji i Velikoj Britaniji tri i po godine, a u Švajcarskoj „samo“ tri godine duže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare