Poštovala četiri pravila i uštedela više od 20.000 evra za godinu

Lifestyle 27. mar 202307:23 44 komentara
Shutterstock

Britanka je otkrila kako je uštedela više od 20.000 evra uz izazov „bez potrošnje“, poštujući samo četiri jednostavna pravila.

Džesika Barkli (35) je „ispraznila“ svoju ušteđevinu u poslednjih nekoliko godina zbog porodiljskog odsustva, kovida i rastućih troškova života. Ali, majka jednog deteta iz Njuberija opisala kako je stala na noge nakon što je odlučila da intezivno štedi od januara 2022, piše „Nova.rs“.

Njen metod štednje bio je izazov koji ne uključuje nepotrebnu potrošnju, a Džesika i njen partner Hari (43) sledili su četiri stroga pravila kada je u pitanju novac.

Evo koja su to pravila:

Stvari koje morate da kupite nove

To su stvari poput hrane, higijene i onih stvari koje će se uskoro raspasti ili istrošiti.

„Većina stavki je bila prilično očigledna – naravno da ću kupiti pastu za zube – ali vežba kreiranja liste nam je veoma otvorila oči i naterala nas da razmislimo o tome šta nam je zaista potrebno i da li je bilo stvari u našim životima koje smo videli kao osnovne, a jednostavno nisu“, kaže Džesika.

Stvari koje možete da nađete u second hand radnjama

Porodica je uglavnom tražila samo potrošne stvari, ali su kupili i jedan ili dva predmeta za kuću.

Stvari koje ne morate da kupite

Strogo „ne“ za porodicu bile su nepotrebne kupovine poput nove odeće za svadbe ili potpuno novog nameštaja.

„To je lista stvari za koje sam znala da ću pokušati da se ubedim da su neophodne tokom godine, a zaista nisu“, kaže Džesika.

Recimo, pravila je ručno rađene čestitke za rođendane, a nameštaj je prepravljan kod kuće ako mu je trebalo osveženje.

„Siva“ zona

Porodica je ipak ostavila mesta za nepredviđene troškove, kada se nešto pokvari – ali su i dalje tražili način da prođu što jeftinije.

Džesika i njen suprug su tako uspeli da uštede neverovatnih 24.000 funti tokom godine, što je oko 27.400 evra – a ostajalo bi im u proseku 2.300 evra mesečno.

„Zaista sam uživala u izazovu. Naterao me je da drugačije razmišljam o tome šta i zašto kupujem i trošim. Budite spremni da naučite neke strašne istine o sebi“, poručuje Džesika Barkli.

Komentari (44)

Vidi sve komentare