Praznično prejedanje: Nutricionista savetuje šta odmah uraditi kada preteramo sa jelom
Sezona praznika je period rasdosti ali i vreme uživanja u ukusnoj hrani kojoj često ne znamo da odolimo, pa se često desi da jedemo više nego što nam je potrebno.
Dubravka Tišma, dijetetičarka i nutricionistkinja kaže da tokom jedne praznične večere možemo uneti između 1.500 i 3.000 kalorija.
"Ako se tome pridodaju slatkiši i alkohol onda taj broj može da naraste do četiri ili pet hiljada kalorija što svakako nije normalan broj kalorija jer jedan prosečan organizam trebuje toliko kalorija tokom jednog celog dana", objašnjava ona.
Sagovornica kaže da je praznično prejedanje rezultat emocionalnog i sociološkog faktora, poput želje da se uklopimo u društvo i da uživamo u društvu, zatim želja za nekom hranom za kojom čeznemo tokom cele godine. Hrana koja se sprema za praznike budi u nama hedonističku glad i tada jedemo iz zadovoljstva, ne iz potrebe", objašnjava Tušma za N1.
Kako ublažiti tegobe nastale prejedanjem?
"Kada shvatimo da smo naduti, da nam kreće mučnina ili da osećamo pospanost to je znak da treba da ustanemo od stola. Tada je najpametnije lagano proštetati i napraviti vremensku distancu između prethodnog i sledećeg obroka kako bi se digestivni sistem odmorio, a za to vreme piti tečnosti, tople napitke - čajeve od đumbira, nane, kamilice - oni umiruju digestivni sistem, a onda sledeći obrok treba da bude neka supa od povrća ili neko bareno povrće", navodi nutricionistkinja Dubravka Tišma.
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas