Koje voće pojesti pre spavanja kako biste lakše zaspali

Lifestyle 23. jun 202423:48 5 komentara
Shutterstock

Ako se borite sa spavanjem, možete da postanete frustrirani sami sa sobom, što ironično čini još težim da utonete u san. Stručnjaci preporučuju da u tom slučaju pojedete jednu voćku pre spavanja.

Nekim ljudima je teško da se uspavaju, a posebno u letnim mesecima jer im smetaju velike vrućine i nedostatak kiseonika. Stručnjaci su objasnili da nedovoljan san zbog lošeg rasporeda spavanja može da dovede do bezbroj zdravstvenih problema, a takođe smanjuje fizičku i mentalnu sposobnost tokom dana, prenosi N1 Zagreb.

Ali, postoji voće koje možete da pojedete pre spavanja i od kojeg ćete se osećati puno bolje kad se ujutro probudite.

Pojedite kivi za opuštanje

“Kivi je već godinama deo rutine odlaska na spavanje mnogih ljudi, a nauka potvrđuje vrednost kivija kao pomoćnog sredstva za spavanje”, rekli su.

Kivi sadrži velike količine serotonina i antioksidansa, kao i vitamine poput folata i vitamina B, koji može pomoći u lečenju poremećaja spavanja, kao i pomoći u ponovnom postavljanju vašeg rasporeda spavanja

Kafa i trening vam isto mogu odmoći

Isto tako, nemojte unositi kofein popodne jer on se može zadržati u organizmu i do 10 sati, prenosi 24 sata.

Studija Yamanake i saradnika iz 2015. otkrila je da je REM faza smanjena za 10,5 posto kod ljudi koji su intenzivno vežbali pre spavanja. To je vreme kada vaš mozak konsoliduje vaša sećanja, predaje stvari naučene tokom dana u dugoročno pamćenje, kao i vreme kada najživlje sanjate, piše Mirror.

Tako da, ako vas muči nesanica, vežbajte ujutro ili tokom ranijeg popodneva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare