Predstavljena prva Barbika s Daunovim sindromom (FOTO)

Lifestyle 26. apr 202308:31 20 komentara
barbika
Shutterstock/Al Sorbi

Proizvođač igračaka Mattel predstavio je prvu Barbiku s Daunovim sindromom u pokušaju da svoj poznati asortiman lutaka učini inkluzivnijim.

U predstavljanju, Mattel je naveo da je sarađivao s Nacionalnim društvom „Down Syndrome“ u Sjedinjenim Državama na izradi lutke, koja ima kraće telo i duži torzo od ostalih Barbika.

Pročitajte još:

Lice nove lutke takođe je okruglijeg oblika, ima bademaste oči, manje uši i ravnu nosnu kost, rekao je Mattel.

„Dlanovi lutke čak uključuju jednu crtu, što je karakteristika koja se često povezuje s osobama s Daunovim sindromom“, rekao je Mattel.

Lutka je obučena u haljinu s puf rukavima ukrašenu leptirima i cvetovima u žutoj i plavoj boji – bojama koje asociraju na svest o Daunovom sindromu.

Mattel/Handout via REUTERS

Nosi ružičastu ogrlicu s tri kamena okrenuta prema gore koji predstavljaju tri kopije 21. hromozoma, kao i ružičaste štitnike za kolena i stopala, naveo je Mattel.

View this post on Instagram

A post shared by MATTEL (@mattel)

“Naš cilj je da omogućimo svoj deci da vide sebe u Barbi, a istovremeno da podstaknemo decu da se igraju s lutkama koje ne liče njima samima,” izjavila je Lisa Meknajt, izvršna potpredsednica i globalna voditeljika Barbie & Dolls, Mattel.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare