Prodavci ukazali na najgoru stvar koju kupci rade u prodavnicama

Devojke kupuju voće
Shutterstock/BearFotos

Mnogi kupci to rade, ali za neke je to potpuno nezamislivo.

Iako se trgovci mešovitom robom svakodnevno suočavaju sa problematičnim kupcima i lošim navikama, mnogi se slažu oko jednog – grickanja hrane u prodavnici.

Dok neki ljudi lutaju po radnji, mogli bi da uzmu kesicu pereca i počnu da jedu. Ili možda pojedu šaku-dve grožđa, samo da „ispitaju zrelost“, naravno. Neki to rade, a drugima je to nezamislivo, piše Huffpost.

Ali sve dok planirate da platite hranu, grickanje u kupovini namirnica nije problem, zar ne? Pa, zavisi koga pitate. Kupci smatraju da je to „veoma iritantno“.

Kada kupci predaju prodavcu praznu posudu za hranu, nakon što su hranu pojeli, neki kažu da je to „sramotno“ i da „izgleda nezakonito“, dok drugi kažu da nije problem ako na kraju plate za to.

Ali zaposleni u prodavnici su to razjasnili. Talia Mekarti, generalni menadžer „Dill Pickle Food Co-Op“ u Čikagu, radi u prodavnicama prehrambenih proizvoda od 2007. Ona kaže da je u redu jesti stvari koje ne moraju da se mere (kao što je kesa pereca ili kutija kolačića) ako ih platite pre nego što odete. To znači da generalno nećete biti kritikovani ako otvorite flašu vina i uživate u njoj dok šetate kroz radnju, i na kraju je platite, rekla je ona.

Međutim, hranu koja ometa kupovinu drugih kupaca, poput onih sa jakim mirisima ili one koja stvara lepljiv, mrvljiv nered sa kojim zaposleni kasnije moraju da se nose, ne bi trebalo da se konzumira u prodavnici, dodala je ona.

Sa pravnog stanovišta, jedenje pre kupovine može biti problematično. Kao privatna lica, trgovci mešovitom robom imaju pravo da odrede sopstvene politike o konzumiranju proizvoda pre kupovine, a ako prodavnica ima politiku protiv toga, to bi se tehnički moglo smatrati krađom u prodavnici, rekao je C.L. Majk Šmit, advokat u Schmidt & Clark LLP.

„Sve dok ne platite predrobu, ona i dalje pripada prodavnici. To je slično korišćenju nečije imovine bez njihove dozvole“, objasnio je on.

On je dodao da „iako ovo može izgledati trivijalno kada je u pitanju nekoliko zrna grožđa ili flaša soka, princip ostaje isti.“ Ipak, nemaju svi supermarketi ova pravila, primetio je Šmit.

Najbolje je da platite hranu ili piće pre nego što počnete da uživate u njima, rekla je Meri Mulali, privremeni generalni direktor „Hunger Mountain Co-Op“ u Montpeljeu.

„Možete da dobijete ‘plaćenu’ nalepnicu od prodavca i nastavite da jedete i kupujete – to je sasvim u redu“, rekla je ona. Samo zapamtite da počistite za sobom i bacite smeće; ne stavljajte svoj omot na nasumične police ili ga dajte zaposlenom da ga baci, dodala je.

Posebno je važno unapred platiti robu koja se meri. Savršeno je u redu probati jednu jagodu ili grozd da biste izabrali najbolje, ali nije sasvim u redu pojesti pola pakovanja pre odlaska na kasu, rekao je Mekarti.

Gubitak prihoda od ovih incidenata može se činiti beznačajnim velikim lancima prehrambenih proizvoda. Ali razmislite o efektu na vaše male, lokalne prodavnice. Za ova tržišta, gubitak uzrokovan kupcima koji jedu izmerenu hranu pre kupovine će na kraju uticati na vlasnike preduzeća u vašoj zajednici, rekao je Mulali.

Pa šta je ispravno? Učinite uslugu zaposlenima u prodavnici i platite za svoje proizvode čim počnete da ih konzumirate. A ako zaista želite da isprobate nešto pre kupovine, nemojte se plašiti da zatražite uzorak od zaposlenog, ako postoji, prenosi Večernji.hr.

„Zaista smo srećni što možemo da otvorimo proizvod za kupce ako nisu nešto probali, na primer, kao način da to probaju i vide da li im se sviđa ili ne“, kaže Mulali i dodaje da „nemaju obavezu da taj proizvod kupe“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare