Profesorka iz Srbije o školama u Kanadi: Tablet računare koriste skroz drugačije

Lifestyle 01. apr 202318:54 15 komentara
Shutterstock

Bojana Arsić Mitrović, profesorka engleskog jezika, podelila je iskustvo koje stiče kao nastavnica u Ontariju, u Kanadi.

U okviru jedne provincije, recimo Ontarija, postoji mnogo školskih uprava, i svaka funkcioniše kao jedna firma, ima svoju upravu, direktore, HR službu… Takođe, svaka uprava ima elektronski sistem i sve je u digitalnoj formi, piše Arsić Mitrović za portal Zelena učionica.

Ovo je jedan od razloga zašto deca, počev od viših razreda osnovne škole, moraju da koriste tablete u školi – njima je sav materijal tamo, u prostoru zvanom „The Hub“.

Tamo su im lekcije, zadaci, vežbe, tekstovi, a nastavnik na čas donosi samo ono što smatra da je zgodnije za zajedničku obradu. Sve ostalo se radi u digitalnoj formi.

To ne znači da deca ne pišu na času uopšte, naprotiv. Svi testovi se rade na času, eseji se pišu na času, neka deca čak hvataju beleške u svesku, mada je to retkost, a ima i onih koji beleže direktno u tablet. Svaki tablet se dobija od škole, zajedno sa punjačem, i vraća se na kraju godine.

Pročitajte još:

Osnovci svoje tablete ne nose kući, već ih koriste samo tokom časova, za razliku od srednjoškolaca, koji svoje nose sa sobom. Sa tih tableta ne može da se surfuje po interentu, osim po dozvoljenim sajtovima, te je svrha ovog tableta isključivo edukativna. TikTok kao društvena mreža je od nedavno potpuno zabranjen u svim školama. Ne dozvoljava se korišćenje ove društvene mreže čak ni sa ličnih mobilnih telefona, ukoliko se koristi školski wi-fi. Obaveštenja o ovim i sličnim izmenama, kao i sve druge vrste obaveštenja stižu svakoga dana svima (nastavnicima, roditeljima, učenicima) na školski imejl.

Upis u školu obavezan je sa navršene četiri godine, ali prve dve godine podsećaju na vrtić, s tim što se nastava odvija u školskoj zgradi, deca imaju svoju učionicu, deo sa klupama gde sede, i deo sa igračkama i raznim edukativnim pomagalima, kao i prostor gde se nalazi veliki tepih na kome se igraju, odmaraju između časova, a neretko i odspavaju tokom vremena namenjenog za odmor.

Imaju obavezno dve učiteljice, uz asistetkinje za decu sa posebnim potrebama (svako dete sa posebnim potrebama ima svog asistenta, koji ga prati tokom čitavog dana). Broj dece je obično 15-20 po grupi, negde malo više (do 25).

Časovi traju po sat i 15 minuta, a od predmeta imaju muzičko, fizičko, likovno, rad sa slovima i čitanje, rad sa novčićima (sabiranje i oduzimanje), uz obavezno vreme provedeno u biblioteci, sa bibliotekarom koji im izdaje na svakih par dana novu knjižicu za čitanje, a nakon svakih 20 pročitanih knjiga, dobiju po neku malu igračku na poklon.

Sve se radi kroz igru i prave se pauze za slobodnu igru nakon svakog radnog perioda. Svakoga dana obavezan je izlazak u dvorište, osim ako nije veliko nevreme. Sva deca u učionici imaju svoju opremu za sneg i kišu, rezervne kape, šalove i rukavice, kao i rezervnu odeću i patofne za učionicu.

Broj časova je isti kao za ostale razrede, obično četiri časa dnevno, sa jednom dužom pauzom za ručak (obično sat vremena). Škola počinje oko 8:30 (negde 8:40) ujutru i završava se u 3:00 (negde 3:15) popodne.

Tokom ove dve godine, od dece se očekuje da nauče da drže olovku, da nauče na napišu svoje ime i prezime, da znaju sva slova i čitaju jednostavne reči. Takođe se zahteva pre polaska u školu da znaju sami da se obuku i svuku, kao i da odu do toaleta.

Ručak se nosi od kuće, a škola obično dodatno deli po jabuku ili voćni jogurt/sos od jabuke, piše Arsić Mitrović.

Kada se krene u prvi razred, dakle sa šest godina, deca su već naviknuta na kolektiv, znaju da poštuju autoritet učiteljice, osećaju se komforno jedni sa drugima, naviknuti su na dnevni raspored i nošenje ručka, poznata im je rutina za odlazak u toalet, pranje ruku pre i posle, oblačenje i obuvanje, i sve ostalo što je potrebno da bi se normalno funkcionisalo tokom jednog školskog dana, napisala je ona.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Komentari (15)

Vidi sve komentare