Provetravanje zimi: Da li je poželjno i koliko dugo bi trebalo da držimo prozore otvorenim?

Lifestyle 30. nov 202311:08 2 komentara
prozor, provetravanje, zima
Vitaliy Hrabar/Shutterstock

Zima sa sobom, osim niske temperature, donosi i kišu, maglu i sneg, odnosno povećanu vlažnost vazduha.

Kako bi lakše zadržavale toplotu u stambenim prostorima, današnje zgrade napravljene su tako da bi bile energetski efikasnije. No, upravo skupe fasade i PVC stolarija, ako ne praktikujete redovno provetravanje, u vaš dom dovode novog neprijatelja – vlagu.

Sigurno ste primetili kako se kada je napolju hladno u vašem zagrejanom stanu “zamagle” prozorska stakla. Reč je o kondenzaciji koja nastaje zbog velike temperaturne razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha i jasan je pokazatelj da se vlaga uvukla u vaš životni prostor, piše Večernji list.

Vlaga se, međutim, ne nakuplja u stanovima samo zbog niske temperature napolju, već postoje i drugi faktori koji je izazivaju, kao što su pare od kuhvanja, peglanja i tuširanja, nedovoljno provetravanje i neispravni ili neadekvatno koriščen sistem grejanja.

Dugoročno, vlaga, buđ i gljivice i domu mogu dovesti do zdravstvenih tegoba poput umora, migrene, nesanice, iscrpljenosti, razdražljivosti i alergijskih reakcija.

Jedno od rešenja svakako je redovno provetravanje prostorija u kojima boravite. Optimalno bi bilo provatravati barem pet puta dnevno, a preporučuje se sledeće pravilo:

prozor vetar zavesa promaja
Shutterstock
  • Ako je temperatura napolju ispod 0 stepeni, prozore bi trebalo otvarati samo na 5 minuta;
  • Kad je napolju 0 do 10 stepeni: U ovom temperaturnom rasponu dovoljno je oko 10 minuta provetravanja;
  • Kad ima više od 10 stepeni: Prozore ostavite otvorenim oko 15 minuta.

Da li je provetravanje zimi jedino rešenje?

Svakako, u cilju što racionalnije upotrebe energije, najbolje je uložiti i odlučiti se za ono profesionalno i trajno – kvalitetan ventilacioni sistem.

Kako je i rečeno, najvažnije u stopiranju vlage i buđi jeste to da prostori budu kvalitetno provetreni konstantno, odnosno da je protok vazduha dovoljan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare