Prvi prekookeanski let koji koristi 100% biogorivo

Lifestyle 28. nov 202313:17 0 komentara

Jedan, na prvi pogled, sasvim uobičajan avion sa uobičajnim motorom, ali ono što ga čini nesvakidašnjim je ono što se dešava u njegovom rezervoaru.

Ovaj avion će biti prvi komercijalni avion koji će danas leteti preko Atalntika, a pokretaće ga dva motora koji će raditi na biogorivo.

Ulje za kuvanje i proizvodi na bazi biljaka pokretaće probni let koji će krenuti od londonskog Hitroua pa sve do Njujorka gde će sleteti na aerodrom „Džon F. Kenedi“.

Avio-kompanije vide let, koji je podržan od strane vlade, kao demonstraciju da je zeleniji način letenja moguć.

Let je do sada jedinstven te vrste i ne prevozi putnike koji plaćaju kartu.

Takozvana održiva vazduhoplovna goriva (SAF) mogu se praviti iz različitih izvora, uključujući useve, kućni otpad i ulja za kuvanje.

Za ovaj let, Boing 787 će biti napunjen sa 50 tona SAF-a. Koriste se dve vrste, od kojih je 88% dobijeno od otpadnih masti, a ostatak iz otpada proizvodnje kukuruza u SAD.

Nakon testova i analiza, let je ranije ovog meseca odobrila britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo. Brojne kompanije su bile uključene u projekat, uključujući proizvođača motora Rolls-Roice i energetskog giganta BP.

Šefovi avio-kompanija vide SAF kao najefikasnije sredstvo koje pomaže da se neto emisije ugljenika smanje na nulu.

Avioni i dalje emituju ugljenik kada koriste SAF, ali industrija kaže da emisije ovih goriva mogu biti niže do 70%.

Šai Vajs, izvršni direktor Virdžin Atlantika, rekao je da ovaj let avio-kompanije „dokazuje… da fosilno gorivo može biti zamenjeno održivim avio gorivom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!