Prvi put u istoriji više Amerikanaca puši marihuanu nego cigarete

Lifestyle 02. sep 202208:01 2 komentara
marihuana
Pixabay

Broj pušača u SAD manji je od broja osoba koje redovno koriste kanabis, prvi put od kada se vodi evidencija.

Naime, novo istraživanje „Galupa“ pokazalo je da oko 16 odsto ispitanika u SAD trenutno redovno puši marihuanu, dok je polovina ispitanih navela da je probala.

Kada je to pitanje prvi put postavljeno 1969. godine, samo četiri odsto ispitanika je probalo kanabis. Istovremeno, 40 odsto ispitanika se izjasnilo da puši cigarete.

Međutim, narednih decenija broj pušača je u konstantnom opadanju.

U poslednjem istraživanju, samo 11 odsto državljana SAD se izjasnilo kao pušači – najmanji procenat od kada je „Galup“ počeo da prikuplja podatke 1944. godine. Pedesetih godina bilo je 45 odsto pušača.

Proteklih godina među stanovništvom SAD važi vrlo negativno mišljenje o cigaretama. Čak 83 odsto ispitanih smatra da su one „veoma štetne“, a 14 odsto da su „umereno štetne“.

Mladi Amerikanci, piše Forbs, najviše puše kanabis, a skoro trećina odraslih mlađih od 35 godina kaže da puši marihuanu. Među odraslim osobama od 35 do 54 godine, 16 odsto je reklo da koristi kanabis, dok je samo 10 odsto onih od 55 i više godina reklo da puši marihuanu. Samo 8 odsto mladih reklo je da je pušilo cigaretu u prethodnoj sedmici, dok je 10 odsto onih od 35 do 54 godine i 14 odsto starijih Amerikanaca izjavilo da je pušilo cigaretu u prethodnih sedam dana.

Amerikanci su podeljeni u pogledu uticaja kanabisa na društvo. Najnovija Galupova anketa o marihuani takođe je pokazala da polovina Amerikanaca misli da marihuana ima sveukupno negativan efekat , dok je 48 odsto reklo da je efekat marihuane na društvo pozitivan.

U pitanju su rezultati Galupovog godišnjeg istraživanja potrošnje u julu, koje je sprovedeno od 5. do 26. jula. Anketirano je 1.013 odraslih Amerikanaca o upotrebi marihuane i duvana, sa prijavljenom marginom greške uzorkovanja od plus ili minus četiri procentna poena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare