Radnica iz Srbije oduševljena uslovima u Hrvatskoj: Gazde su predivne, plata je dobra…

Lifestyle 14. jun 202421:35 57 komentara
Envato Elements/ wirestock

Ispred policijskih stanica širom Hrvatske su nikad veće gužve, pa se u redovima čekaju radne dozvole. Premda je u Hrvatskoj najmanji broj nezaposlenih u poslednjih nekoliko godina, i dalje se radna snaga traži iz svih zemalja, a najviše u turizmu.

„Naravno da sam umorna od dugotrajnog čekanja, imamo mi i druge obaveze, ali ko nas pita“, rekla je Svetlana iz Srbije za HRT.

Mnogi strani radnici se na Jadran vraćaju godinama.

„Oduševljena sam. Imam predivne gazde, plata je dobra, zato sam se i vratila, ne žalim se“, kaže Mira iz Srbije, koja planira da dođe i sledeće godine.

„Mislim sve pozitivno i zato sam i došao ovamo. Uvek sam hteo rda radim u Evropi, Hrvatska je ostvarenje mojeg sna“, rekao je jedan čovek iz reda za radnu dozvolu.

Kako prenosi HRT, u Istri se traži najviše radnika – nedostaje im konobara, kuhara, pomoćnih radnika i spremača.

„Procenjuje se da će ta brojka biti oko 50.000, ta potreba raste iz godine u godinu, naravno, hrvatski turizam najviše radne snage crpi iz bazena okolnih zemalja BiH, Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije, međutim, to nije dovoljno“, kaže za HRT Monika Udovičić direktorka Uprave za pravne poslove Ministarstva turizma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare