Razvela sam se u 70. i očajavala, ali u 102. godini znam tajnu dobrog života

Lifestyle 07. jun 202323:40 3 komentara
Youtube/Simon & Schuster Audio

Dr Gledis MekGeri mislila je da se nikada neće oporaviti kada ju je njen muž i poslovni partner napustio posle 46 godina braka. Tada je našla svoj glas, sreću i sopstveni pravac

„Teško je odrediti veličinu stvari koje vam se dešavaju u životu“, kaže Gledis MekGeri. Sa 102 godine, razumljivo je da bi se tako osećala. Nedugo pre nego što je napunila 70 godina, njen suprug Bil, sa kojim je bila u braku 46 godina, predao joj je papire za razvod. Nosio ih je u svojoj aktovci šest meseci i rekao da bi „cenio brzi potpis“.

MekGeri i Bil nisu bili samo u braku decenijama, već i bliske kolege. Oboje su bili lekari opšte prakse i među suosnivačima Američkog holističkog medicinskog udruženja 1978. Za vreme braka, delili su kliniku u Feniksu, u Arizoni, kao i šestoro zajedničke dece.

Dakle, kada se brak završio – Bil je započeo vezu sa drugom koleginicom – MekGeri je izgubila ne samo životnog partnera, već i svog poslovnog partnera.

„Bila sam slomljena“, kaže ona.

Njena ćerka Helen joj se nedugo potom pridružila u ordinaciji, a majka i ćerka su krenule svojim putem, otvorivši novu kliniku u obližnjem Skotsdejlu.

Dok je MekGeri još uvek imala „razlog da ustane svakog jutra“, bol zbog razdvajanja je bio ogroman – „najteža stvar“ sa kojom se ikada suočila. Teže, kaže ona, od dva napada raka kroz koje je prošla u svojim 30-im i 90-im.

„Nije to stvar prebolevanja, stvar je preživljavanja. Ako možete da preživite probleme sa kojima ste se suočili, oni će postati jedan od vaših učitelja“, kaže ona za Guardian.

Ali to je bio spor proces.

„Tek kada sam napunila 93 godine, zaista sam to prihvatila“, kaže ona i dodaje da svako „dođe do onog dela gde može da izdrži.”

Jedna prekretnica nastupila je kada se MekGeri vraćala iz svoje i Helenine klinike. Upravo je dobila pozivnicu za Bilovo venčanje.

„Bio sam tako ljuta, vrištala sam. Zaustavila sam se pored puta i pomislial u sebi: ‘Hoćeš li nastaviti ovako?’ Mislim, bilo je stvarno odvratno“, priseća se ona.

Povezane vesti

MekGeri je prezbiterijanka; njeni roditelji su bili medicinski misionari, a ona je rasla u Indiji do svoje 15. U kolima se setila citata iz Biblije: „Evo dana koji stvori Gospod, radujmo se i veselimo se u njemu.“

Tada je kupila registarsku tablicu za svoj automobil na kojoj je pisalo „Budi ljubazan“, da bi je podsetila da je u njenom braku postojalo mnogo toga „što jezaista cenila“.

Gledajući unazad, MekGeri sada može da vidi da je njen razvod bio kritična i konstruktivna prekretnica:

„Pre toga zaista nisam verovala sopstvenom glasu“, kaže.

To što je bila disleksična značilo je da se u školi uvek osećala usporenom, dodaje.

„Nakon razvoda, mi više nsimo bili Bil i Gledis – ja sam postala doktor medicine Gledis MekGeri. Povratila sam ono što sam imala, ne više bila samo Bilova partnerka“, priseća se.

Ona ipak dodaje da ne žali nijedan minut koji je provela kao Bilova žena.

„Ne žalim ni za jedan minut koji sam provela kao Billova žena“, kaže ona.

Bil je preminuo 2008. godine, a Gledis shvatila da je u međuvremenu njen život „poprimio neverovatne dimenzije koje nisu povezane sa bivšim mužem.

Penzionisala se sa 86 godina i više nema dozvolu da se praktično bavi medicinom, ali nastavlja da nudi telefonske konsultacije.

„Niko mi nije rekao da moram da prestanem da pričam“, objašnjava.

U 100. godini, održala je TedX Talk, predavanje o holističkoj medicini i njenom centralnom uverenju da je svaki njen pacijent zapravo kolega koji sporovodi lečenje, dok je ona drugi deo te veze i pruža ono što zna i razume iz oblasti medicine.

Ova 102-godišnja doktorka je upravo objavila knjigu koja nudi smernice za dobro proživljen život. Njena kosa, koju nije šišala od svojih 40-ih, uredno je upletena u belu krunu i spremna, kao i uvek, za posao.