Samoubilački pohodi na Mon Blan, gradonačelnik traži depozit za spasavanje

Lifestyle 05. avg 202217:30 0 komentara
Shutterstock

Uslovi na Mon Blanu su toliko opasni da bi planinari trebalo da plate depozit od 15.000 evra kako bi pokrili troškove spasavanja i eventualne sahrane, rekao je Žan-Mark Peleks, gradonačelnik Sen Žervea, mesta u podnožju najviše planine zapadne Evrope.

Pročitajte još:

Oni koji su ignorisali upozorenja i krenuli rutom Gute uz planinu igrali su „ruski rulet“, rekao je Peleks. On je dodao da je prosečna cena spasavanja na planini 10.000 evra, a troškovi sahrane 5.000 evra.

„Neprihvatljivo je da francuski poreski obveznici pokriju te troškove“, istakao je gradonačelnik.

Peleks je rekao da planinski vodiči odbijaju da vode penjače popularnom rutom Gute, poznatom kao Kraljevski put – iz Sen Žervea ili obližnjeg alpskog turističkog mesta Šamonija. Njihova odluka je na snazi najranije do sredine avgusta.

Međutim, tu su „pseudo planinari“, kako ih je Peleks nazvao, koji na svoju ruku kreću u osvajanje vrhova noseći „smrt u rancu“.

On je za BBC rekao da želi da ljudi reaguju, da shvate da je danas veoma opasno, čak samoubilački, penjati se na taj vrh.

Mon Blan je visok 4.807 metara i ima 11 vrhova koji su iznad 4.000 metara.

Manjak snega tokom zime i izuzetno visoke temperature ovog leta destabilizovali su stene i učinili da se pukotine u njima mnogo teže prelaze. Visoka temperatura izazvala je topljenje glečera u Alpima, zbog čega je povećan rizik od lavina, a toplotni talas je izazvao i česte odrone kamenja.