Sastojak iz japanske kuhinje neverovatnog svojstva: Raste u divljini, ali može da se kupi i kod nas

Lifestyle 07. dec 202419:20 0 komentara
Sastojak iz japanske kuhinje ima neverovatna svojstva: Raste u divljini, ali može da se kupi i kod nas
Shutterstock/Eva Gruendemann

Ako volite japansku kuhinju, verovatno ste upoznati s zelenom pastom koja ide uz suši i sašimi. Takođe ste verovatno naučili da je treba uzimati u malim količinama kako ne biste "zapalili" usta.

Wasabi raste u divljini Japana i poseduje neverovatna svojstva. Ključni je element japanske kuhinje i konzumira se u jelima, ali i kao užina uz kikiriki ili pečeni grašak. Neki ga čak unose u obliku kapsula kao dodatak ishrani, piše Zadovoljna.rs.

Šta je wasabi

Wasabi (ili japanski ren) je vrsta ljutkaste rotkve, poznata kao Wasabia japonica, biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Ova biljka prirodno raste u divljini Japana, uz obale reka u planinskim dolinama, a uzgaja se pretežno u prefekturi Šizuoka. Pored Japana, wasabi se uzgaja i u Rusiji, Kini, Koreji, Novom Zelandu, Evropi (posebno na Islandu, u Mađarskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji), zapadnoj Kanadi i pojedinim američkim državama, kao što su Oregon, Severna Karolina i Tenesi.

Autentična pasta od wasabija dobija se finim rendanjem podzemnog dela stabljike biljke. Uzgajanje wasabija zahteva specifičan tip zemljišta, vode i klimatskih uslova, što otežava njegov uzgoj i čini ga skupocenim.

Autentični japanski wasabi

Zelena pasta koja se često nalazi uz suši u Evropi i SAD, kao i u mnogim japanskim supermarketima i restoranima, sadrži samo mali procenat Wasabia japonica. U najjeftinijim proizvodima sadržaj wasabija je 0%, dok u kvalitetnijim dostiže do 10%. Ove paste se uglavnom prave od evropskog rena, biljke iz iste porodice kao i rotkva, u kombinaciji s biljnim uljem, kukuruznim skrobom, senfom, aromama, začinima i zelenim bojama.

Potencijalne zdravstvene prednosti wasabija

Prirodni sastojci wasabija, poput izotiocijanata (ITC) koji mu daju ljutkasti ukus, obezbeđuju mu niz izvanrednih svojstava:

Antibakterijsko dejstvo: Wasabi može smanjiti rizik od trovanja hranom izazvanog bakterijama poput stafilokoka i Escherichia coli, kao i zaštititi od infekcije Helicobacter pylori.

Anti-inflamatorno i antioksidativno dejstvo: Štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Podrška imunološkom sistemu: Jača imunitet, podstiče proizvodnju digestivnih enzima i olakšava varenje.

Podrška kognitivnim funkcijama: Japanska studija, koju prenosi Everyday Health, pokazala je da suplementi na bazi wasabija mogu poboljšati pamćenje kod starijih osoba i usporiti kognitivni pad.

Regulacija telesne mase: Preliminarna istraživanja na životinjama ukazala su da ekstrakt listova wasabija može ograničiti formiranje i nakupljanje masnih ćelija.

Prevencija osteoporoze i poboljšanje cirkulacije: Wasabi ima vazodilatatorski efekat i podstiče bolji protok krvi.

Antikancerogena svojstva: Studije su ukazale da ITC u korenu wasabija može pomoći u prevenciji određenih tipova raka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!