Saveti kako odabrati ambalažu za ketering

Shutterstock/AlexandrBognat

Ukoliko se bavite keteringom, ili pak želite da se upustite u ovaj biznis, pored dobrih recepata, kvalitetnih sastojaka i opreme za pripremu hrane, neophodna vam je i ambalaža za ketering. Dostava hrane poslednjih godina postala je sve popularnija i traženija. Organizacija raznih vrsta proslava zahteva i odabir kvalitetnog keteringa, a konkurencija i ponuda u ovom segmentu je velika. Svaki detalj mora biti pažljivo osmišljen kako biste se nametnuli na tržištu. U nastavku vam nudimo nekoliko saveta kako da pravilno odaberete ambalažu za ketering.

Osmislili ste bogat meni, imate oprobane recepte i znate kako da pripremite i servirate hranu. Međutim, kada je ketering u pitanju, sve što ste pripremili, treba bezbedno transportovati na mesto događaja. Proizvođači ambalaže za ketering pobrinuli su se da ponude raznovrsne proizvode koji odgovaraju različitim potrebama. Ambalažu za ketering čine mnoge stavke, kao što su na primer kutije plastične i kartonske kutije raznih veličina, kutije za torte i kolače, plastične i kartonske čaše raznih veličina itd.

Izaberite ambalažu za ketering koja je adekvatne veličine

Veličina kutija u koje ćete spakovati hranu bira se prema količini koju pakujete. Da biste stekli osećaj, potrebno vam je iskustvo, ali možete se i rukovoditi prema gramaži. Kutije za ketering ne treba da budu ni premale ni prevelike, već da u njima ima taman onoliko mesta koliko treba. Takođe, kada je ketering u pitanju veoma je važno kako hrana izgleda kada se servira. Ambalaža za ketering neadekvatne veličine može dovesti do toga da se neke poslastice ugčenje i deformišu usled nedostatka prostora u transportu. Nasuprot tome, u prevelikim kutijama poslastice nemaju dovoljnu potporu i nestabilne su, te se tokom transporta isto tako mogu oštetiti i deformisati. Svi znamo koliko je veštine potrebno da se transportuje torta i koliko nam u tim momentima znači da imamo čvrstu ambalažu adekvatne veličine, koja štiti ukrašenu tortu tokom transporta.

Ambalaža za hranu bira se prema nameni

Da li ste znali da postoje posebne kartonske kutije za roštilj koje su unutra obložene slojem folije koja doprinosi da se što duže sačuva toplota i da spreči curenje viška masnoće? To je ambalaža za ketering sa posebnom namenom, tako da je uvek treba birati prema toj nameni. Ukoliko odaberete neadekvatne kutije, može doći do curenja, što svakako želite da izbegnete. Isto tako, treba voditi računa i o materijalu od kog je napravljena ambalaža za ketering. Na primer, vruću hranu ne treba pakovati u plastičnu ambalažu jer je zagrejana plastika opasna po zdravlje. U plastične čaše ne treba sipati vruće napitke, već za to treba korisiti isključivo kartonske čaše. Sa hladnim napicima i hranom je lakše, jer je za njih nema ograničenja ovog tipa. Ukoliko niste sigurni, konsultujte se sa stručnjacima koji proizvode ambalažu za ketering, koje pakovanje je najadekvatnije za određenu vrstu hrane ili pića.

Imajte na umu činjenicu da su i oblici kutija za hranu prilagođeni nameni, tako da u ponudi možete naći na primer: različite dimenzije kutija za picu, kutije za kinesku hranu, kutije za burgere, kutije za krofne i još mnogo toga.

Naručite brendiranu ambalažu za ketering

Ukoliko ambalaža za ketering služi i za serviranje hrane ili za dostavu za poneti, dobra ideja je da pomoću nje jačate svoj brend. Naime, ambalaža za ketering može na sebi imati poseban štampani dizajn, po vašoj želji, koji sadrži logo vaše firme, reklamni slogan, QR kodove sa podacima o proizvodima, profile vaše firme na društvenim mrežama i svemu drugom što želite da podelite sa svetom. Na taj način, ambalaža za ketering vrši višestruku ulogu, te je pored svoje osnovne funkcije i sredstvo pomoću koga promovišete svoj ketering biznis i delite informacije o njemu.

Ambalaža za ketering i ambalaža za hranu su ustvari sinonimi, jer podrazumevaju svu onu jednokratnu ambalažu za hranu i piće koja služi za transport, ali i za serviranje i posluživanje.

Ambalaža za ketering mora zadovoljiti visoke sanitarne standarde. Hrana koja se dostavlja u okviru ketering usluga mora biti adekvatno zaštićena od spoljašnjih uticaja, tako da se očuva njena svežina i bogatstvo ukusa.

Ambalaža za hranu, tj. ambalaža za ketering pravi se od različitih materijala. Nastoji se da se uvek kada je to moguće koristi ekološki prihvatljivija opcija, koja manje zagađuje životnu sredinu. Naime, pakovanja za hranu koja se dostavlja u okviru ketering usluga, najčešće ima jednokratnu namenu. Stoga je veoma značajno da se za izradu ambalaže za ketering koriste materijali koji se mogu lako reciklirati. Međutim, da bi do reciklaže došlo, iskorišćenu ambalažu za ketering trebalo bi odložiti u odgovarajuće kontejnere ukoliko su nam oni dostupni u blizini.

Najveći izbor artikala koji čine ambalažu za ketering nudi veb-sajt Oglasiko koji je oglasnik za firme i fizička lica. Tu možete pogledati kompletnu ponudu mnogih manjih i većih kompanija koje nude ambalažu za ketering, kao i svaki pojedinačni proizvod sa cenom. Obratite im se i naručite sve što vam je potrebno od ambalaže za ketering. Ukoliko je potrebno posavetujte se sa stručnjacima u ovim kompanijama i napravite najbolji izbor za vas.

M.K.