Saveti za čitanje bebama prvih knjiga za decu

Shutterstock

Beba neće razumeti sve što radite ili zašto. Ali čitanje naglas vašoj bebi je divna zajednička aktivnost koju možete nastaviti godinama koje dolaze – i važna je za mozak vaše bebe.

Čitanje naglas uči bebu o komunikaciji, uvodi koncepte kao što su brojevi, slova, boje i oblici na zabavan način, razvija veštine slušanja, pamćenja i rečnika i daje bebama informacije o svetu oko njih.

Do prvog rođendana bebe će naučiti sve zvuke potrebne da govore svoj maternji jezik. Što više priča čitate naglas, više reči će vaša beba čuti i bolje će moći da govori.

Deca čiji roditelji im pričaju i čitaju često znaju više reči do druge godine od dece kojoj nisu čitali.

A deca kojima se čita tokom ranih godina imaju veću verovatnoću da će naučiti da čitaju u pravo vreme.

Bliskošću oni počinju da povezuju knjige sa srećom — i stvaraju se novi čitaoci.

Mlade bebe možda ne znaju šta znače slike u knjizi, ali se mogu fokusirati na njih, posebno na lica, svetle boje i različite šare.

Kada čitate ili pevate uspavanke i pesme za decu, možete zabaviti i umiriti svoje dete.

Knjige za decu između 4-6 meseci

Vaša beba može početi da pokazuje više interesovanja za knjige. Vaše dete će zgrabiti i držati knjige, ali će ih žvakati i ispuštati.

Izaberite čvrste knjige od vinila ili tkanine sa jarkim bojama i poznatim tekstom koji se ponavlja ili se rimuje.

Knjige za decu između 6-12 meseci

Vaša beba počinje da shvata da slike predstavljaju objekte i može početi da pokazuje da joj se više dopadaju određene slike, stranice ili čak cele priče od drugih.

Vaša beba će reagovati dok čitate, hvatajući knjigu i ispuštajući zvukove. Do 12 meseci, vaše dete će okretati stranice (uz vašu pomoć), tapšati ili početi da pokazuje na objekte na stranici i ponavlja vaše zvukove.

Kada i kako čitati bebama

Za čitanje naglas nisu potrebne posebne veštine ili oprema, samo vi, vaša beba i knjige za decu.

Ne brinite da završite čitave knjige – fokusirajte se na stranice u kojima uživate vi i vaša beba.

Pokušajte da čitate svaki dan, možda pre spavanja. Čitanje pre spavanja daje vama i vašoj bebi priliku da se mazite i povežete. Takođe postavlja rutinu koja će pomoći da se vaša beba smiri.

Takođe je dobro čitati u drugim tačkama dana. Izaberite vreme kada je vaša beba suva, nahranjena i budna.

Knjige su vam takođe korisne kada zaglavite u čekanju, pa ih imajte u torbi za pelene da ispunite vreme sedeći kod lekara ili stojite u redu u prodavnici.

Maženje dok čitate pomaže vašoj bebi da se oseća bezbedno, toplo i povezano sa vama.

Čitajte sa izrazom, povećajte ili snižavajte svoj glas tamo gde je prikladno ili koristite različite glasove za različite likove.

Zastanite s vremena na vreme i postavite pitanja ili komentarišite slike ili tekst. („Gde je maca? Eno je! Kakva slatka crna maca.“) Vaše dete možda još neće moći da odgovori, ali ovo postavlja osnovu za to kasnije.

Pevajte dečije pesme, ispuštajte smešne životinjske zvukove – sve što pokazuje da je čitanje zabavno.

Bebe uče i ponavljanja, tako da se nemojte plašiti čitanja istih knjiga iznova i iznova. Kada to uradite, ponovite isti naglasak svaki put kao što biste to učinili sa poznatom pesmom.