Saveti za sušenje veša u jesenjim danima: Ovo svi rade, a moglo bi biti vrlo opasno i skupo

Lifestyle 24. sep 202322:41 4 komentara
Shutterstock

Stigla nam je jesen, a s njom i vazduh postaje sve vlažniji. U takvim uslovima sušenje veša postaje izazov, a mnogi od nas traže načine kako to da urade unutar doma, bez da nas to skupo košta, uzrokuje vlagu ili zauzme previše prostora.

S porastom cena struje, korisnici sve češće traže alternativne načine sušenja veša, kako bi izbegli troškove korišćenja sušilica za veš ili grejanih klima-uređaja za odeću. Međutim, stručnjaci upozoravaju da jedna popularna metoda može biti skuplja i potencijalno štetna za dom.

Stručnjaci iz Which! nedavno su objavili upozorenje o sušenju odeće na radijatoru, čak i ako je odeća postavljena na stalak pričvršćen za radijator. Upozorili su kako ova metoda može biti skupa i može štetiti vašem domu.

Prema njihovom objašnjenju, radijatori služe za održavanje temperature u vašem domu. Kada radijator postavite na 20 stepeni Celzijusa, radijatori će raditi dok se temperatura u prostoru ne izjednači s postavljenom temperaturom, piše Mirror.

Pročitajte još:

Stavljanjem hladne i mokre odeće na radijatore, odeća postaje prepreka između toplote koju radijatori ispuštaju i temperature u vašem domu. Radijatori će tada raditi “prekovremeno” kako bi nadoknadili gubitak temperature, što rezultuje povećanjem računa za grejanje.

Osim što je ova metoda skuplja i manje delotvorna od drugih načina sušenja veša, može biti i opasna po zdravlje i izazvati požar. Prema stručnjacima, postavljanje mokre odeće preko radijatora dovodi do širenja vlage u prostoru, koja će se zadržati na hladnim površinama, poput zidova.

Takva visoka vlažnost može rezultovati razvojem plesni i oštećenjima, uključujući mrlje i otpadanje boje. Nadalje, to može uzrokovati zdravstvene probleme, posebno kod osetljivih osoba kao što su deca i stariji.

Ako nemate drugog izbora nego koristiti radijatore za sušenje odeće, stručnjaci savetuju da održavate prozor odškrinut kada je moguće, posebno ako koristite radijator za sušenje odeće u spavaćoj sobi.

Takođe, nikada ne bi trebalo sušiti mokru odeću na skladišnim ili konvektorskim grejačima jer to može predstavljati opasnost od požara.