Sestre Lukić sačuvale kuću predaka od zaborava – građevina iz 19. veka blista

Lifestyle 09. maj 202119:43 > 23:34 14 komentara

Sestre Vesna i Tanja Lukić utrošile su dosta ljubavi, rada i novca da bi obnovile domaćinstvo svojih predaka smešteno na jednom od najlepših uzvišenja sela Balinović nadomak Valjeva. Uložen novac mogle su utrošiti i na putovanja ili luksuzne automobile, ali se ne kaju, jer su, kažu, “osetljive na stare napuštene kuće iz kojih raste drveće, a postoje živi i zdravi naslednici”.

Kuća građena početkom 19. veka odolevala je zubu vremena i ćudima planinske klime sve do nedavno. Zahvaljujući ovim vrednim sestrama dvorište Marinkovića zablistalo je punim sjajem, kao nekada, i oživelo sećanja i uspomene na stara dobra vremena.

“Ovo je naša majčevina. Imam osećaj sreće i spokojstva da su duše mirne, svim našim precima. Jer videvši ove kuće u okolini koje su zarasle u korov, gde drveće raste iz krovova…, meni je to potresno. To ne mogu da shvatim. Ne moraju tu da se ulože ogromna novčana sredstva, ali može da se pokosi da se zameni crep. Vrlo mi je to potresno i mi to nismo mogle da dozvolimo”, kaže Vesna Lukić.

Gospođa Lukić ističe da joj je već na početku bilo jasno da joj je neophodna pomoć stručnjaka.

”Radove je nadgledala naša prijateljica Irena Andrić Kovač, arhitekta, koja je radila u ovdašnjem Zavodu za zaštitu spomenika kulture i koja ima iskustvo u restauraciji ovakvih objekata. Radove je izvodio naš čuveni zanatlija i graditelj Dragiša Vasić iz Pričevića. On poznaje stare tehnike gradnje i stare materijale sa kojima se radi. Svi zajedno, kao jedan tim, smo dovdeli do ovog rezultata”, dodaje.

Njena sestra Tanja Lukić kaže da su novac mogle potrošiti i na nešto drugo. Ali, ne kaju se što su učinile ovaj iskorak u prošlost, jer kaže, sve ovo što su uradile ispunilo ih je spokojstvom i mirom.

“Nijednog trenutka nam nije žao. Mogle smo taj novac potrošiti na skupe automobile, putovanja ili već, ali mislim da smo donele ispravnu odluku što smo ovo sredile“, navodi Tanja Lukić.

Ovakvih starih i lepih kuća koje svedoče o graditeljstvu na ovim prostorima s kraja 19. i početkom 20. veka sve je manje. Polako se urušavaju i nestaju. Ako smo podstakli bar nekoga da obnovi svoje staro domaćinstvo, imao je smisla dolazak naše ekipe u Balinović.