Siva čokolada: Da li sme da se jede ili je bolje da je bacimo?

Lifestyle 25. jun 202318:02 0 komentara
čokolada
ulleo/Pixabay

Dobro je da znate da crna čokolada može da traje najmanje dve godine od proizvodnje, a mlečna i bela čokolada upola manje jer sadrže mlečne masti koje užegnu brže od kakao maslaca.

Kupili ste čokoladu, otvorili je i ugledali sive i bele mrlje koje podsećaju na plesan? Ako se pitate da li treba da je bacite, stručnjaci odgovaraju: „Ne, takva čokolada sigurna je za jelo.“

„Svi oblici čokolade mogu da razviju beličaste mrlje. Po svoj prilici ta čokolada je sigurna za jelo, kuvanje i pečenje, i to iz dva razloga. Prvo, čokolada u sebi ima malo vlage, pa se mikroorganizmi moraju pomučiti da se smeste i narastu usprkos velikoj količini šećera. Drugo, kakao je pun prirodnh antioksidanasa koji ne dopuštaju mastima da oksidiraju i užegnu.

Pročitajte još:

Mrlje na čokoladi su prirodna promena nastala kad se loše temperirana čokolada čuva duže u toplim i vlažnim uslovima. Ta prašnjavost, poznata kao ‘cvetanje’, potiče od nakupljanja masti ili šećera na površini čokolade“, objašnjava dr Stjuart Farimond u knjizi Nauka kuvanja – sve što treba da znate da ovladate umećem kuvanja, dodajući kako masno cvetanje nastaje kad se masti u čokoladi rastope i preoblikuju u velike upadljive skupine. Šećerno cvetanje nastaje kad se šećer rastopi ostavljajući tanku šećernu koricu.

Dobro je da znate da crna čokolada može da traje najmanje dve godine od proizvodnje, a mlečna i bela čokolada upola manje jer sadrže mlečne masti koje užegnu brže od kakao maslaca.

Čokolada koja je posivela zbog „cvetanja“ sme da se jede, ali ako primetite plesan, neke drugačije promene ili je čokoladi istekao rok trajanja, bolje je bacite, piše dnevnik.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!