Slavni američki alpinista osvojio himalajsku trostruku krunu

Lifestyle 26. maj 202310:23 komentar
instagram.com/garrettmadison1/

Slavni američki alpinista osvojio je "trostruku krunu", retko postignuće u regiji najviše svetske planine, popevši se u jednoj sezoni na tri vrha - Mont Everest, Loce i Nuptse, objavljeno je u petak.

Geret Medison se u četvrtak popeo na Loce, četvrti najviši vrh na svetu (8.516m), dan nakon što se 13. put popeo na Mont Everest (8.849m), objavio je Išvari Paudel iz kompanije Himalayan Guides, koja je pomogla alpinisti (44) u njegovim poduhvatima.

Pročitajte još

Medison, vlasnik kompanije Madison Mountaineering sa sedištem u Sijetlu, 8. maja se popeo na niži, ali tehnički zahtevniji vrh Nuptse (7.855m).

„Jako je teško popeti se na sva tri vrha u jednoj sezoni, to je postiglo samo nekoliko drugih planinara“, rekao je Paudel.

Dodao je da su Medisona na sva tri uspona pratila trojica Šerpi (ljudi koji žive na Himalajima, na granici Nepala i Tibeta).

„Ekstremno smo ponosni na tim i na ovaj ogroman uspeh“, napisao je Medison na stranici svoje kompanije.

Britanski penjač Kenton Kul, koji je trostruku krunu postigao 2013. godine, rekao je da je Medison „nepokolebljivi vođa ekspedicije“, koji u tišini obavlja svoj posao.

Kad sam u jednoj sezoni postigao ono što je postalo poznato kao trostruka kruna, rekao sam da se to neće ponoviti idućih godina, rekao je Kul Rojtersu.

„Srećan sam da je sad, deset godina kasnije, Geret taj koji je uspeo da napravi isto. Bravo!“, napisao je Kul (49), koji je prošle nedelje oborio rekord sa 17 uspona na Everest, najviše za jednog inostranog alpinistu.

Nepalac Kami Rita se ove nedelje popeo na najviši vrh po 28. put, što je najviše za nekog penjača.