Šta će se dogoditi vašem organizmu ako svakog dana jedete pomorandže

Lifestyle 22. nov 202222:30 0 komentara
pomorandže
Pixabay

Verovatno ste čuli za izreku: “Jedna jabuka na dan tera doktora van”. Ali baš kao i jabuke, pomorandže takođe imaju mnoge zdravstvene prednosti.

One su izvor vitamina C i antioksidativnih hranjivih supstanci. Ali šta se događa ako ih jedete svakog dana?

Jačanje imuniteta

Redovna konzumacija narandži i drugog voća i povrća može ojačati imunološku odbranu vašeg tela. Kao i svako citrusno voće, narandže su bogat izvor antioksidantnog hranjivog vitamina C. Takođe su dobar izvor folata vitamina B. I vitamin C i folat pomažu u zaštiti integriteta imunološke barijere vašeg tela i podržavaju funkciju nekoliko vrsta imunoloških ćelija u sistemu.

Lepša i sjajnija koža

Vitamin C, koji se nalazi u izobilju u pomorandžama, igra različite uloge u održavanju zdrave kože. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji čini osnovnu strukturu kože. Zdrava proizvodnja kolagena povezana je sa smanjenjem prevremenog starenja kože.

Pomorandže takođe sadrže flavonoidno sjedinjenje koje pomaže telu da održai adekvatan nivo hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je supstanca prirodno proizvedena u telu koja pomaže u održavanju elastičnosti kože.

Bolji vid

Šargerepa i pomorandže imaju više zajedničkog od samo jarko narandžaste boje, jer obe imaju dobar uticaj na vid. Isti antioksidativni flavonoidi koji mogu pomoći vašem kognitivnom zdravlju i koži takođe mogu zaštititi vaš vid.

Studija iz 2018. u The American Journal of Nutrition otkrila je vezu između unosa flavonoida i smanjenog rizika od makularne degeneracije (AMD) povezane s uzrastom – jednog od glavnih uslova koji dovode do gubitka vida i slepila kod ljudi starijih od 65 godina.

Konkretno, istraživači su primetili da konzumiranje jedne pomorandže svakog dana može obezbediti adekvatne količine flavonoida koji značajno smanjuju rizik od razvoja ovog stanja za čak 60 posto.

Hidratacija

Otprilike 50-70 posto tela sastoji se od vode, a hidratacija je ključna za održavanje zdravlja. Čak i mala dehidracija može izazvati neželjene nuspojave kao što su umor, glavobolja i poteškoće u koncentraciji. Ne morate piti vodu da biste samo ostali hidrirani, sveže pomorandže takođe mogu biti hranjiva i ukusna opcija za povećanje unosa tečnosti, piše City Magazine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!