
Na ulici se može videti mnogo ljudi sa flašama u rukama, a u njima se najčešće nalazi voda iz slavine.
Voda iz slavine nudi brojne prednosti u odnosu na druge tečnosti koje se najčešće piju: dostupnija je, jeftinija, zdravija…
Uprkos visokim standardima kvaliteta vode, bakterije se mogu naći u vodovodnim cevima. Osim toga, male količine zagađivača mogu ući u vodu iz armature.
Da bi se ovo izbeglo, Savetodavni centar za potrošače Severne Rajne-Vestfalije u Nemačkoj preporučuje takozvano „pravilo četiri sata“.
Ako se česma ne koristi duže od četiri sata, prvu vodu ne treba piti direktno. Umesto toga, pustite da teče dok ne izađe iz slavine primetno hladno. To obično traje samo nekoliko sekundi, najviše 30. Nakon toga, voda je sveža i može se koristiti za piće ili kuvanje bez oklevanja.
Iako je voda iz slavine jeftina, svakodnevna upotreba može uzrokovati dodatne troškove vode na godišnjem nivou. Da biste izbegli dodatne troškove, preporučljivo je koristiti stajaću vodu u druge svrhe – na primer, za zalivanje cveća, čišćenje ili pranje sudova, prenosi Slobodna Dalmacija.
Iako mlaka voda može biti lakše svarljiva za telo od hladne vode, savetuje se da ne pijete toplu vodu direktno iz česme. Klice se mogu lakše razmnožavati u cevima kada je u pitanju topla voda.
Ako više volite toplu vodu, bolje je da je prvo prokuvate ili ostavite na sobnoj temperaturi.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare