Psiholozi otkrivaju: Rečenica koju dete najviše želi da čuje od svojih roditelja

Lifestyle 04. sep 202306:55 24 komentara
Shutterstock

Psiholozi objašnjavaju kako reči koje izgovaraju roditelji svojoj deci imaju veliku moć.

Veruju kako je zadatak svakog roditelja da motiviše dete i pruži mu podršku kada god mu je ona potrebna. Takođe, određenim stvarima koje roditelji govore svojoj deci mogu uticati na njihovo odrastanje i formiranje njih kao osoba.

Što god im kažemo u njihovoj najranijoj mladosti, obično ostane i deca će to najverovatnije aktivno koristiti u komunikaciji s drugim ljudima, najčešće sa svojim vršnjacima, a kasnije bračnim partnerima ili sopstvenom decom.

Zato je ključno znati šta reći i kada to reći, objašnjavaju stručnjaci. Od svih rečenica, jedna je posebno bitna i upravo nju većina dece želi da čuje od svojih roditelja. Ona glasi ”Ponosan/na sam na tebe.”

Naime, uvek je važno da svom detetu damo do znanja da se ponosimo njime, bez obzira na to šta nas ponekad naljuti ili napravi nešto čime se možda baš i ne slažemo. Stvar je u tome da dete zna da, koliko se god trudilo, njegov trud će biti prepoznat od strane njegovih roditelja.

Psiholozi kažu da će to detetu dati dodatnu motivaciju i osećaj sigurnosti, ali i samopouzdanje koje mu je potrebno da jednoga dana odraste u srećnu i uspešnu odraslu osobu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare