Stara tehnika bojenja jaja - kuvaju se u vinu i šećeru

author
Danas
17. apr. 2025. 19:38
Jaja, Uskrs
Shutterstock/Anna Mente | Shutterstock/Anna Mente

Tehnika bojenja jaja koja daje predivnu boju i kristalni sjaj.

Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.

Jaja kuvana u vinu i šećeru imaju savršen izgled, a možete da ih ofarbate bez mnogo muke.

Sastojci:


- 10 jaja (po mogućstvu bela, jer bolje primaju boju)

- 1 litar crvenog vina

- 3- 4 kašike šećera

- 1 kašičica soli (opciono, da ne pucaju)

- voda po potrebi

Priprema:


Priprema jaja: Operite jaja mlakom vodom da bi uklonili eventualnu prljavštinu i masnoću. Možete ih malo protrljati krpom ili sunđerom.

Kuvanje u vinu: U veću šerpu sipajte crveno vino, dodajte šećer i so. Lagano promešajte da se šećer rastopi.

Dodavanje jaja: Pažljivo poređajte jaja u šerpu. Ako vino ne prekriva jaja u potpunosti, dodajte malo vode, ali ne previše da ne razblaži boju.

Kuvanje: Uključite šporet na srednju jačinu. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte jaja još 20–30 minuta na tihoj vatri. Tokom kuvanja možete lagano povremeno okretati jaja da boja bude ravnomerna.

Ostaviti u boji: Najlepše nijanse se dobijaju ako jaja ostavite da odstoje u toj tečnosti još nekoliko sati, a najbolje preko noći. Što duže stoje, boja će biti intenzivnija.

Sušenje i sjaj: Izvadite jaja pažljivo i pusti da se osuše na papirnom ubrusu. Ako želite sjaj, možete ih premazati vatom umočenom u malo ulja, prenosi Danas.rs.

Saveti:


Ako koristite domaće vino, boja će biti tamnija i toplija.

Jaja mogu dobiti tamno bordo, čokoladnu ili čak bronzanu nijansu – zavisi od vina i dužine stajanja.

Ako želite rustičan efekat, možeš dodati i malo crvenog luka ili kafe u vino, za dodatnu dubinu boje.

Teme

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare

Pratite nas na društvenim mrežama