Stres na radnom mestu: Uzroci, simptomi i kada se javiti stručnjaku

Lifestyle 10. avg 202116:31 0 komentara
Pixabay

Prema podacima informacione agencije EU za bezbednost i zdravlje na radnom mestu, stres je drugi po redu najčešći zdravstveni problem koji pogađa zaposlene.

Stres na radnom mestu može da oslabi imunitet, što vodi učestalim prehladama, a jednako tako može da utiče i na pojavu bolesti srca. Može se prepoznati po telesnim promenama, kao i po promenama u ponašanju. Važno je na vreme otkriti način kako pobediti stres.

Zašto dolazi do stresa na radnom mestu?

Izvor ove vrste stresa može biti različit. Može nastati zbog previše prekovremenih sati, kratkih rokova, lošeg ponašanja šefa, napetog odnosa s kolegama, radne atmosfere, stalnog pritiska ili previše posla i nesigurnosti radnog mesta. Kod nekih će ove i slične situacije izazvati više ili manje stresa.

Kako prepoznati stres na radnom mestu?

Stres na radnom mestu se može prepoznati po pojačanom znojenju, ubrzanom radu srca, kratkoći daha, anksioznosti, povećanom krvnom pritisku, povišenom nivou šećera, proširenim zenicama.

Osim toga, mogu se pojaviti i depresija, teskoba, problemi sa spavanjem, mučnine i povraćanje, glavobolja, probavne smetnje, loša koncentracija i loše obavljen posao, a s vremenom može doći i do problema sa srcem.

Kako pobediti stres na radnom mestu?

Neki ljudi se stresa na radnom mestu rešavaju bežanjem od problema, dok se drugi s njime suočavaju. Kako biste se rešili stresa na poslu potrebno je prepoznati njegove simptome i šta ga tačno uzrokuje. Potom treba preduzeti sve što je moguće da bi se nivo stresa smanjio. U zavisnosti od toga šta uzrokuje stres, postoje i različiti načini kako ga suzbiti ili smanjiti.

Stres zbog previše posla

Pomoći može bolja organizacija vremena i podela poslova po važnosti kako bi se prvo obavili najvažniji poslovi koji onda neće ostati za kraj radnog dana i stvarati dodatni stres i anksioznost.

Problem s kolegama ili šefom

Ovde je rešenje problema razgovor. Bilo da se radi o razgovoru sa šefom ili kolegom ili pak razgovor s odeljenjem za ljudske resurse, komunikacijom se može rešiti mnogo problema, a samim time i stres na radnom mestu postaje manji.

Najbolje metode opuštanja

U rešavanju stresa mogu pomoći i različite metode opuštanja, kao što su meditacija, tehnike disanja i joga.

Važno je i konzumirati hranu bogatu vitaminima i mineralima, spavati osam sati dnevno i redovno vežbati ili šetati.

Pomoć stručnjaka

Kada je situacija ozbiljna, može da pomogne i psihoterapija kod koje će stručna osoba pokušati da pronađe najbolje načine kako se rešiti stresa. Kada ništa ne pomaže, ako je moguće, potrebno je promeniti stresnu okolinu.

Dakle, stres na radnom mestu je vrlo česta pojava, kod nekih je izraženiji, dok se kod nekih pojavljuje u manjim količinama. Važno je pronaći metodu kojom će se smanjiti stres na poslu kako ne bi došlo do većih zdravstvenih problema.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!