Stručnjaci: Pripremanje hrane leči dušu i telo

Shutterstock

Čin pripreme hrane koristi našem telu i duši na nekoliko načina.

Razmišljanje, pričanje i gledanje u hranu umiruju naš duh. Ova ljudska tendencija nikada nije bila toliko izražena u modernoj istoriji kao što je bila tokom pandemije kovida-19, kada su se ljudi koji su više vremena provodili u kući okrenuli kuvanju kako bi prekratili vreme i, možda, ublažili opšti osećaj tuge.

Povezane vesti

Trend ne bi trebalo da bude iznenađenje, jer je postojalo bezbroj istraživačkih projekata na ovu temu.

Kreativna aktivnost poput kuvanja direktno je povezane sa povećanim osećajem blagostanja, prema studiji Univerziteta Otago na Novom Zelandu iz 2016. objavljenoj u Journal of Positive Psichology.

Istraživači su tražili od 658 studenata da vode evidenciju o svojim aktivnostima i povezanim mentalnim stanjima tokom 13 dana.

Nakon što su učestvovali u kreativnim aktivnostima, prema povezanoj studiji, uobičajeno među ispitanicima je bilo korišćenje novih recepata, a studenti su izjavili da osećaju više entuzijazma nego inače, otkrili su istraživači, piše Huff Post.

„Čin kuvanja i sposobnost pripreme hrane je sam po sebi sveti čin“, rekao je dr Sudir Gad, psihijatar sa privatnom praksom u Njujorku i dodao da je to nešto što radite pažljivo i sa fokusom.

Sposobnost da se u potpunosti usredsredimo na zadatak, onaj koji zahteva obraćanje pažnje na detalje, uključujući specifična merenja i stalno praćenje, omogućava nam da lako blokiramo smetnje koje mogu da izazovu stres i anksioznost tokom dana.

Naravno, to se ne odnosi samo na kuvanje. Ali postoji nešto u vezi sa krajnjim rezultatom kuvanja, od aroma do boja i ukusa, što može da pruži zadovoljstvo više nego druge kreativne aktivnosti.

„Smatram da što više vremena provodite u kuvanju, to više vremena želite da provedete u jelu i da cenite svoj naporan rad“, rekla je Sara Vagner, registrovani dijetetičar iz „Memorial Hermann Health Sistem“ u Hjustonu.

Mnogi ljudi pronalaze radost i smirenost u kuvanju, jer je veoma taktilno i obično zaokuplja vašu punu pažnju, prvenstveno kada koristite ponavljajuće pokrete rukama.

Pored terapeutskih efekata, stručnjaci tvrde da će konzumiranje hrane koju sami skuvate pomoći telu da bolje funkcioniše na biološkom nivou.

Vagner  predlaže da unesete mnogo boja u svoju ishranu i dodaje da je kuvanje sa više celovitih sastojaka takođe važno jer bi moglo da vas navede da koristite porodične recepte koji će vas povezati sa vašim precima i biti dobri za podizanje raspoloženja.