Stvari koje roditelji rade, a koje mogu da budu iritantne okolini

Lifestyle 28. nov 202308:10 23 komentara
Shutterstock/Studio Lucky

Niko nije rođen kao roditelj, vi postajete roditelj, a roditeljstvo nas značajno menja.

Bilo da je to zbog iscrpljenosti, preopterećenosti ili nečeg drugog, često se ne sećamo kakvi smo bili pre nego što smo dobili decu, a ponekad nismo svesni da radimo stvari koje mogu da iritiraju druge.

Uzmimo na primer tepanje, koje je primećeno u mnogim kulturama. Način na koji roditelji menjaju svoj ton, ritam i rečnik kada razgovaraju sa svojom decom možda ne zvuči tako slatko drugim odraslima u okolini.

U anketi sprovedenoj među 977 ljudi, njih 69 odsto je reklo da im smeta kada roditelji tepaju svojoj deci i pričaju kao bebe ili mala deca. Gotovo podjednak broj budućih roditelja, 68 odsto, reklo je da ne planira da tako razgovara sa decom.

Karakteristike dečjeg govora koje najviše smetaju ispitanicima su govorenje višim tonom (75 odsto), preterani izrazi lica (53 odsto) i pevušenje (51 odsto), piše „HuffPost“.

Još jedna stvar koja nervira ljude bez dece su roditelji koji stalno vraćaju razgovor na svoju decu. Na ovo se žalilo 70 odsto ispitanika, dok 72 odsto njih kaže da ih ne zanimaju detalji o telesnim funkcijama vašeg deteta, prenosi Index.hr.

Takođe, postoji mnogo fraza koje roditelji koriste, a koje smetaju onima bez dece. Na prvom mestu je: „Nisi roditelj, pa ne razumeš“, što 68 odsto ispitanika ne želi da čuje. Njih 51 odsto kaže da ih iritira kada čuju rečenicu: „Samo mislite da ste umorni, sačekajte da dobijete decu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare