Supružnici u Nemačkoj trebalo bi da imaju više slobode kad biraju prezime

Lifestyle 23. mar 202311:04 4 komentara
svadba
Shutterstock

Supružnici u Nemačkoj ubuduće bi trebalo da imaju više sloboda prilikom biranja prezimena nakon venčanja. Isto se odnosi i na decu. Novi zakon uvažavaće i običaje Lužičkih Srba.

„Sadašnji zakon suviše je strog, naročito kada se radi o dvostrukim prezimenima“, kaže ministar pravosuđa Marko Bušman iz nemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP). On smatra da je „krajnje vreme“ da se supružnicima omogući da „svoju povezanost izraze i u preuzimanju prezimena partnera“.

Prema predlogu zakona, ubuduće bi za oba supružnika bilo moguće preuzimanje prezimena partnera – do sada je to bilo moguće samo kod jednog. Ubuduće bi oba supružnika mogla da nose isto, dvostruko prezime sa spojnicom između.

Dvostruko prezime i za decu

Osim toga, dvostruko prezime moglo biti da bude preneto i na decu, što takođe do sada nije bilo moguće. Deci bi takođe novim zakonom bilo omogućeno da, u slučaju razvoda roditelja i u slučaju da jedan od roditelja ponovo preuzme svoje rođeno prezime, takođe promene prezime.

„Danas je potpuno uobičajena situacija da roditelji vrate prezime koje su nosili pre venčanja i u takvoj situaciji bi i dete moglo da preuzme to ranije prezime“, kaže Bušman.

Promene će takođe obuhvatiti i pripadnike nacionalne manjine Lužički Srbi, kojima će biti omogućeno dodavanje rodnog sufiksa (-ov,-ova) na prezimena, što do sada nije bilo moguće.

Zastareli zakon o porodici

Političar FDP-a objašnjava da vladajuće stranke (SPD, Zeleni i FDP) u svom koalicionom ugovoru predviđaju promene mnogih zastarelih zakona, ali je, kaže, postignuta saglasnost da promena zakon koja se odnosi na prezime ima prednost. Ta tema bi, najavljuj, uskoro mogla da uđe u parlamentarnu proceduru.

„Raznovrsnost porodičnog života poslednjih decenija postaje sve veća. Nemački zakon o porodici kaska za novim realnostima“, rekao je nemački ministar pravosuđa. U sklopu tih promena, biće izmenjeni i zakon o pravima dece, kao i zakon o izdržavanju.

Komentari (4)

Vidi sve komentare