Svetski dan knjige – prilika da se podsetimo na značaj čitanja

Lifestyle 23. apr 202407:26 4 komentara
Shuttterstock/Chinnapong

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila svake godine, a Svetska prestonica knjige za ovu godinu je Strazbur.

Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. Na ovaj dan je takođe umro i Vilijam Šekspir. Oni zapravo nisu ovaj svet napustili istog dana, jer Španija i Velika Britanija tada nisu računale vreme po istom kalendaru.

Ovo je takođe i deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamenu.

Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vreme preko 400.000 prodatih i razmenjenih primeraka za preko četiri miliona ruža.

Od 2000. godine svake godine se bira grad koji će nositi titulu Svetska prestonica knjige, a UNESKO je za 2024. godinu izabrao Strazbur kao prvi francuski grad sa tom titulom.

Akcija“Svi smo u biblioteci“

Biblioteka grada Beograda, povodom Svetskog dana knjige, organizuje danas akciju „Svi smo u biblioteci“ u okviru koje će poznate ličnosti raditi kao bibliotekari.

Na sajtu Biblioteke grada Beograda navodi se da će akcija biti održana od 12 do 13 časova, a da će u njoj učestvovati glumci Jovan Jovanović, Branka Pujić, Isidora Simijonović, Aleksandra Janković, Jadran Malkovič, Miona Marković, pisci Vesna Kapor, Miomir Petrović, rediteljka Jelena Bajić, novinari Marija Miljević i Vladimir Petrović.

Dodali su i da još traje veliki prolećni popust od 50 odsto na sve individualne članarine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare