Svetski šefovi kuhinja otkrili koje namirnice nikada ne treba kupiti zamrznute

Lifestyle 01. nov 202215:13 0 komentara
brokoli
Pixabay

Većina namirnica je bolja kada je sveža, ali pojedini proizvodi su mnogo lošiji kada su zamrznuti.

Ako često kupujete smrznute namirnice u prodavnici – bilo zbog pogodnosti ili zato što ste umorni od rasipanja sveže hrane – niste jedini, piše eatthis.

Pre nego što krenete u kupovinu, možda biste želeli da čujete šta iskusni kuvari imaju da kažu.

Nekoliko njih, kako prenosi Zadovoljna.rs, otkriva koje namirnice ne bi trebalo da kupujemo smrznute i zašto.

Začinsko bilje

Daejna Bujalski, lični kuvar za pripremu obroka kod kuće, tvrdi da se ne bi usudila da kupi smrznuto bilje.

„Mislim da začinsko bilje uvek naglašava vaše obroke, posebno kada je sveže. Ja čak ne volim ni sušeno bilje“, rekla je ona. „Smrznuto bilje izgleda kao da je iseckano, a zatim zamrznuto u mini kockice. Uvek sam se pitala ko to kupuje!“

Pokušajte da začine uzgajate u svojoj kući kako biste mogli da ih koristite kada zatreba, predložila je Dejna.
Hleb

Dok bi vam smrznuti proizvodi od testa koje možete ispeći kod kuće mogli dobro doći, Bujalski kaže da bi trebalo izbegavati zamrznuti gotov hleb. To nije hranljiva materija, već njegova konzistencija.

„Konzistencija se menja kada se hleb zamrzne“, rekala je Bujalski. „Ako ste ljubitelj hleba, ne možete dobiti ništa bolje od svežeg.“

Ako ne volite hleb iz prodavnice, razmislite o tome da napravite hleb kod kuće. Biće to nezamenljiv ukus.

Jagode

Ako jagode nisu u sezoni, nemojte ih kupovati smrznute, tvrdi Suzan Irbi.

„Jagode, zbog svoje prirode postaju prezasićene vodom i bukvalno se raspadaju kada se zamrznu“, rekla je ona. „Ne preporučujem upotrebu smrznutih jagoda čak ni u smutijima. Previše tečnosti i kaše. Isto važi i za recepte za kolače od jagoda.“

Uvek je dobra ideja kupiti voće kada mu je sezona, uključujući i jagode. Ali ako i dalje želite da ih kupite ili već imate kesu smrznutih jagoda u zamrzivaču, razmislite o tome da napravite kompot od njih.

„Kompoti se mogu koristiti za palačinke ili u dezertima“, rekla je Sara Gunderson, šefica kuhinje u školi kulinarskih umetnosti.

Pljeskavice

Zamrznute, unapred napravljene pljeskavice mogu biti primamljive kada se pripremate za roštilj u dvorištu. Ali treba da se oduprete tom iskušenju, rekao je Adrijan V. Korkil, izvršni kuvar i suvlasnik Citi Post Chophouse-a u Džordžtaunu u Teksasu.

„Uvek možete kupiti sveže mlevenu govedinu u prodavnici – ukus je mnogo bolji od smrznute“, rekao je Corkill.

„Dodajte svoje začine i uživajte!“

Brokoli

Prema Irbiju, smrznuti brokoli je užasno kašast kada se kuva, a tu je i problem sa stabljikama i cvetićima jer prvih ima previše.

„Proizvođači uglavnom stavljaju stabljike u smrznutom pakovanju“, rekla je Irbi. „Stabljike su gumene i lošeg kvaliteta.“

Džesika Randava, kuvarica i spisateljica, rekla je je brokoli delikatno povrće koje se „ne drži dobro u lancu smrznute hrane“. Ona napominje da povrće gubi dosta svog ukusa kada se zamrzne.

Što je još gore, povrće kao što je brokoli ima tendenciju da izgubi hranljive materije kada se zamrzne, kaže Erik Sonoso, kuvar i bloger.

„Zamrzavanje može da stvori kristale leda i pokida ćelije u povrću. Ovo može da smanji aktivnost vode i podstakne gubitak hranljivih materija“, rekao je Sonoso. „Dakle, kada konzumirate ovo smrznuto povrće, ne dobijate hranljive materije iz njega.“ Opšte mišljenje svih ovih kuvara je da uvek kupuju svež brokoli.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!