Tajmova ličnost godine za 2023, ko je u užem izboru?

Lifestyle 05. dec 202312:39 4 komentara
SplashNews.com/Splash/Profimedia, Leon Neal/Pool via REUTERS, Vyacheslav PROKOFYEV/POOL, JUSTIN TALLIS/AFP

Urednici se pripremaju za proglašenje Tajmove ličnosti godine za 2023. – Tajmovog godišnjeg izbora pojedinca, grupe ili koncepta koji je imao najveći uticaj na svet tokom prethodnih 12 meseci.

U tradiciji koja datira iz 1927. godine, Tajmova ličnost godine predstavlja osobu, grupu ili koncept koji je najviše oblikovao naslove, u pozitivno ili negativnom smislu.

Prethodnih godina to su bili američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris, Martin Luter King mlađi, nemačka kancelarka Angela Merkel, papa Franja i aktivistkinja Greta Tunberg.

Tajmova  ličnost godine 2022. godine bio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i „duh Ukrajine“.

Ličnost godine 2023. biće proglašena u sredu ujutru. Devet kandidata, čija su imena otkrivena u konkurenciji su za godišnji izbor za Tajmovu ličnost godine. Finalisti su:

Holivudski štrajkači

Holivudski scenaristi i glumci štrajkovali su tokom cele godine, pauzirajući kreiranje i snimanje novih i aktuelnih emisija i filmova — retka predstava o moći rada industrije zabave.

Robyn Beck / AFP

I Savez američkih pisaca (VGA) i Udruženje filmskih glumaca (SAG)-AFTRA su nastavili sa radom; VGA je već potpisala novi ugovor, dok SAG ima provizorni sporazum i tek treba da ratifikuje svoj novi ugovor sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata.

Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping ušao je u 2023. nekoliko meseci u svoj treći mandat bez presedana, učvrstivši svoju ulogu jednog od najmoćnijih savremenih kineskih lidera.

Frederic J. BROWN / AFP

Si je bio na listi TIME100, koja odaje počast 100 najuticajnijih globalnih ličnosti, više od 10 puta. Takođe je bio drugi za Tajmovu ličnost godine 2017.

Tejlor Svift

Umetnica Tejlor Svift, nagrađena Gremijem, imala je značajnu godinu, od ponovnog izdavanja svojih albuma sa rekordnim strimovima do snimanja jednog od najuspešnijih koncertnih filmova u istoriji. Njena turneja Eras je takođe na putu da postane globalna turneja sa najvećom zaradom svih vremena.

Matt Winkelmeyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Pop zvezda je ranije bila na naslovnoj strani za ličnost godine 2017, zajedno sa „Silence Breakers“ koji su govorili protiv seksualnog zlostavljanja.

Sem Altman

Samo u poslednjih nekoliko nedelja, Sem Altman je napravio bezbroj naslova o svom odlasku (i brzom povratku) na svoju poziciju generalnog direktora OpenAI, kompanije koja je objavila revolucionarni ChatGPT, koji je definisao današnji AI pejzaž.

JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Prethodno je bio na inauguracionoj listi TIME100 AI, kao i na TIME100 2023.

Trampovi tužioci

Donald Tramp je postao prvi predsednik SAD koji je optužen u istoriji nacije, optužen u četiri odvojena slučaja sa više od 90 optužbi.

Jim Vondruska / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Tužioci na Floridi, u Džordžiji, Njujorku i Vašingtonu podigli su optužbe za krivična dela zbog mešanja u izbore, nezakonitog držanja poverljivih dokumenata i falsifikovanja poslovnih spisa.

Barbie

Obožavaoci, posebno žene i devojke, pohrlili su u bioskop da pogledaju prvi film o Barbi, najiščekivaniji film godine, sa Margo Robi i Rajanom Goslingom u glavnim ulogama.

REUTERS/Maja Smiejkowska

Treći dugometražni film Grete Gervig bio je film sa najvećom zaradom 2023. godine, zaradio je 1,4 milijarde dolara i izazvao eksploziju „ružičaste mode“, ali je bio inspiracija i za drugu vrstu robe u prodavnicama širom sveta.

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin, nastavio je da vodi rat u Ukrajini, sada već drugu godinu nakon invazije u punom obimu.

Vyacheslav PROKOFYEV/POOL/AFP

Putin se suočio sa kratkom pretnjom po svoju moć 2023. tokom Vagnerove pobune, ali je njegov uticaj na kraju samo pojačan, pošto se grupa plaćenika povukla kada je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko postigao dogovor.

Putin je bio Tajmova ličnost godine 2007. i više puta je bio na listi TIME100, uključujući i 2022.

Kralj Čarls III

Posle višedecenijskog čekanja na presto, kralj Čarls III je u maju ove godine preuzeo poziciju glavnog monarha Ujedinjenog Kraljevstva i drugih teritorija.

Leon Neal/Pool via REUTERS

U trenutku promene za monarhiju, on je označavao moć tradicije. Njegova majka, kraljica Elizabeta II, proglašena je za ličnost godine kada je stupila na tron 1952. godine, piše Time.com.

Džerom Pauel

Džerom Pauel, koji je bio predsednik Federalnih rezervi od februara 2018. godine, igrao je ključnu ulogu u upravljanju visokom inflacijom u SAD, pokušavajući da osmisli takozvano „meko sletanje“ smanjenja inflacije podizanjem kamatnih stopa bez izazivanja recesij, cilj koji se oseća u novčanicima Amerikanaca i ekonomiji širom sveta.

ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Dva puta je bio na listi TIME100, 2019. i 2020.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare