Tašner: Torbe uskoro neće imati ko da popravi, a posla ima

Lifestyle 17. maj 202413:41 3 komentara

Tašner Zoran Matić, vlasnik radnje koja postoji više od 60 godina, kaže za N1 da je sve manje interesovanje za učenje ovog zanata što potvrđuje činjenica da dugo nisu imali šegrta u svojoj radnji.

Samostalne zanatlije upozoravaju da torbe uskoro neće imati ko da popravi. Mladima se spočitava da izbegavaju zanat iako posla ima.

Tehnička škola za dizajn kože ove školske godine nije upisala nijednog učenika na smeru galanterista kože jer su konkurisala samo tri učenika.

Ipak na internetu postoji čitav paralelni svet prodaje ručno rađene kožne galanterije sa etiketom „made in Serbia“. Prave se nove torbe, a isto tako znamo i da je vintidž u modi. Zato mala popravka na staroj tašni nekada vredi mnogo.

Tašner Zoran Matić za N1 kaže da radnja koju je on nasledio od svog tasta postoji više od 60 godina i da pored popravke rade i novu kožnu galanteriju.

„Izrada novih predmeta od kože je zapravo naša uža specijalnost. To su najčešće predmeti koji ne mogu da se kupe, a za kojima mušterije imaju potrebu. To može da bude kaiš, novčanik, futrola, tašna…“, kaže Matić.

Ono što je poznato je da u tehničkim školama ne može da se formira odeljenje, jer nema dovoljno zainteresovanih za izradu kožne galanterije.

„Nismo skoro imali šegrta jer svako hoće brzu zaradu, a ovo je posao koji se uči celog života. Jednostavno nema interesovanja ni za školu, ni za rad“, objašnjava Matić.

Šta se sve pravi u ovoj tašnerskoj radnji pogledajte u videu iznad teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare