Tehnika odmora koju su koristili Edison i Dali

Lifestyle 21. dec 202107:31 3 komentara
Shutterstock

Spavanje može igrati ulogu u našoj produktivnosti i kreativnosti, ali im takođe može i naštetiti. Spavamo li previše ili premalo, može se videti i po rezultatima na poslu. Tomas Edison i Salvador Dali pribegli su tehnici odmora, za koju su verovali da podstiče kreativnost i sposobnost razmišljanja izvan okvira, piše City Magazine.

Suština tehnike je stanje laganog sna. Ovo je faza između buđenja i spavanja, kada možemo sanjati, ali u isto vreme, na primer, čuti zvukove koji dopiru do nas. Važno je, međutim, da ne uđemo u stanje dubokog sna. Kako ćemo to učiniti? Edison i Dalí, koje smo spomenuli u uvodnom delu, otišli bi u krevet držeći kašiku u ruci na rubu kreveta. Kad bi bili na ivici da zaspe, mišići bi im se opustili, a ruka ispustila pribor na pod, i tako bi se trgli. Isto možete učiniti ako u ruci držite ključeve ili bila što drugo, što proizvodi glasan zvuk kada udari o tlo, uz uslov da se ne može polomiti, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Grupa istraživača je odlučila da proveri da li je tehnika zaista delotvorna. Nešto više od 100 osoba podeljeno je u dva tima, od kojih je jedan otišao na odmor, a drugi nije. Cilj je bio motriti jesu li ljudi kreativniji i produktivniji nakon odmora.

Međutim, kreativnost je prilično teško izmeriti, pa su istraživači ljudima postavili matematički zadatak, koji je zahtevao snalažljivost i razmišljanje izvan okvira, jer rešenje leži u pitanju. Od svih koji nisu dremnuli, 30 odsto je rešilo zadatak. Među onima koji su bili na kratkom odmoru čak 83 odsto uspešno je odgovorilo na zadatak. Stoga, možemo zaključiti da tehnika funkcioniše. Važno je, međutim, da ne zapadnemo u dubok san, jer se ispostavilo da tada učinak slabi.

Komentari (3)

Vidi sve komentare