Teoretičari zavere iskoristili pogrešan citat i Simpsonove da najave smak sveta

Lifestyle 24. sep 202210:53 15 komentara
Shutterstock

Nekoliko puta do sada se dogodilo da su Simpsonovi "predvideli" budućnost, ali sada je Kjuanon (QAnon) ove navodne sposobnosti animirane TV serije preneo na sledeći nivo.

Naime, kako piše Vice, ova grupa teoretičara zavere je sigurna da bi danas, 24. septembra, trebalo da se desi nešto loše, a tu pretpostavku zasnivaju na jednoj od epizoda „Simpsonovih“ i lapsusu jednog nemačkog političara.

Iako niko iz Kjuanona nije siguran šta bi to trebalo da se desi 24. septembra, na društvenim mrežama se pojavio niz pretpostavki – od nuklearnog rata, ekonomske krize, trovanja vode, do oružane revolucije.

Teoretičari zavere su prvi put došli na tu ideju nakon što je nemački političar Fridrih Merc, lider CDU i vođa opozicije, govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu greškom rekao da će „svi pamtiti gde su bili 24. septembra“, misleći zapravo na 24. februar, datum kada je počeo rat u Ukrajini.

Iskoristivši taj Mercov lapsus, pratioci QAnon-a su se osvrnuli na „Simpsonove“, koji su ranije u svojim epizodama „predvideli“ da će Donald Tramp biti predsednik SAD, kao i spajanje kompanija Dizni i 21st Century Fox.

Pronašli su 24. epizodu devete sezone „Simpsonovih“, nazvanu „Izgubili smo našu Lisu“, u kojoj grupa ljudi koja se „priprema“ za smak sveta raspravlja o takozvanom WROL, što u prevodu znači „bez vladavine zakona“ (Without Rule of Law). Teoretičari zavere su iz epizode izvukli pominjanje elektromagnetnog pulsnog uređaja, za koji tvrde da će doneti „deset dana tame“ koji će vratiti Donalda Trampa u Belu kuću.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare