Tri exYu grada na CNN-ovoj listi najlepših

Lifestyle 09. avg 202211:20 > 11:22 2 komentara
Pixabay/ Michał

Pariz, Rim, Barselona… su gradovi koji se s pravom nalaze na listi najpoželjnijih destinacija. Međutim, Evropa je prepuna malih gradova koji su kao iz sna, sa prelepom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom, ali s mnogo manjom gužvom, naveo je CNN u uvodu svoje liste najlepših malih gradova u Evropi. A na njoj su se našla i tri mesta bivše Jugoslavije: Mostar, Piran i Korčula.

Predstavljajući Mostar svojoj publici, CNN navodi da se Stari Most u Mostaru, koji su izgradili Osmanlije u 16. veku, dugo smatrao „jednim od najboljih primera balkanske islamske arhitekture“.

„Visoko preko reke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalni stanovnici skaču s mosta“, navodi CNN.

„Most je srušen u novembru 1993. godine od strane hrvatskih snaga tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet za one koji putuju iz Dubrovnika, preko granice u Hrvatskoj“, navodi se.

Grad Koruča je predstavljen kao ostrvo na ostrvu, jer se nalazi na malom poluostrvu, i preporučen zbog predivne arhitekture.

„Lokalni stanovnici tvrde da se tu rodio istraživač i putopisac Marko Polo, ali Venecija se s tim ne bi složila. Kako bilo, ovo je grad svetske klase sjajnih belih ulica i kuća isklesanih od lokalnog kamena. Grad okružuje more, a Mleci, koji su ovde vladali stolećima, ostavili su iza sebe predivne zgrade“, piše CNN.

Piran/ AFP/ Jure Makovec

Kada je u pitanju Piran u Sloveniji, CNN navodi da se on nalazi na majušnoj slovenačkoj jadranskoj obali, smeštenoj na vrhu istarskog poluostrva, stešnjenoj iumeđu Italije i Hrvatske.

„To je predivna mini Venecija, koju su napravili Mlečani“, piše CNN i ističe piranski zvonik, arhitekturu, kao i ribarske barke u maloj luci.

Komentari (2)

Vidi sve komentare