Turske sapunice su izvozni hit, ali kakva im je dublja poruka?

Lifestyle 23. mar 202109:18 9 komentara
gledanje TV, gledanje filmova, film, serija, par, ljubav, televizor
Shutterstock

Recept za uspeh mnogih turskih sapunica nije tajna - borba dobra i zla u kojoj dobro uvek pobeđuje.

I ta se formula, izgleda, dobro prodaje. Državna televizija TRT navodi da tursku produkciju u prodaji zabavnih televizijskih sadržaja nadmašuju jedino SAD.

Očekuje se da će izvoz turske tv produkcije 2023. dosegnuti milijardu dolara, navodi turska novinska agencija Anadolija.

Turske drame, naročito istorijske, posebno obožavaju u arapskom govornom području. Na Balkanu i u Španiji, pak, bolje prolaze uglavnom klasične, i prilično konzervativne, turske ljubavne priče.

Ali, popularnost turskih tv uspeha ima i drugu stranu medalje. Egipat, na primer, upozorava na turske produkcije jer smatra na da Turska preko njih želi proširiti svoj uticaj u regionu.

Vrlo popularni istorijski serijal „Ertugrul“, na primer, prati priču o ocu osnivača Osmanskog carstva. Reč je o pričii o junaštvu u kojoj Ertugrul spašava ceo islamski svet.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preporučio je mladim ljudima da gledaju serijal i nauče nešto o istoriji zemlje.

„Ne zaboravite da dolazimo iz zemlje koja je s 18.000 kvadratnih kilometara porasla na 780.000“, kazao je.

Erdogan često naglašava osmansku istoriju zemlje što potpiruje sumnje da želi biti regionalni lider i da se sapunicama služi za širenje turskog kulturnog uticaja.

Kulturni uticaj putem sapunica

Istorijske drame u državnoj produkciji, smeštene u vreme Osmanskog carstva, imaju populističku priču, kaže Fejza Akinerdem, sociološkinja medija s istanbulskog univerziteta Bogazici.

Takva vrsta serijala priprema kulturološki plodno tle za Erdoganov politički despotizam, smatra turski novinar u egzilu Can Dundar.

One ujedno romantizuju prošlost više nego li što brinu o istorijskoj istini, upozoravaju drugi kritičari.

Njihov sadržaj posebno kontrolira RTUK, osnovan 1994. kao regulatorno telo za medije. Zadatak mu je da motri i isključuje kanale koji emituju sadržaj koji bi mogao biti štetan za vlast.

„Država je htela vratiti kontrolu nad televizijom, stoga je osnovala RTUK“, navodi Akinerdem.

Član tog tela koji dolazi iz opozicione Republikanske narodne stranke Ilhan Tasci kaže kako je iz njegovih odluka jasno da se predsednik RTUK-a jako trudi sprečiti kritike na račun Erdogana i njegove vlade.

Bez alkohola i golotinje 

RTUK ne nadgleda samo političke sadržaje. Tako je nedavno kažnjen jedan tv kanal zbog serija u kojima se vanbračne veze navodno prikazuju kao poželjne.

Alkohol i golotinja takođe ne prolaze državnu cenzuru.

Seks, referencije na različitu seksualnu orijentaciju ili alkohol, sve su to sadržaji zbog kojih su neke tv postaje bile danima ugašene, kaže sociolog Besim Can Zirh sa univerziteta Odtu u Ankari.

U poslednje dve decenije konzervativna vlada temeljno je restrukturirala medije, dodaje.

„Iza mnogih ovakvih odluka stoji ideja o zaštiti ideala savršene turske porodice“, ističe.

Akinerdem je ipak primetila jednu promenu u sadržaju turskih serija.

„Nasilje nad ženama velika je tema i nalazi svoje mesto u brojnim produkcijama poslednjih godina“, kaže ta sociološkinja i feministkinja.

„Ženska svakodnevica postala je prominentna tema“, dodaje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare