U Latinskoj Americi vlada pomama za Paninijevim sličicama za Svetsko prvenstvo

Lifestyle 05. okt 202208:48 1 komentar
Dado Photos/Shutterstock.com

Neki troše vrtoglave iznose, drugi su već u zoru na neformalnim mestima za razmenu - njihova strast je kombinacija ljubavi prema fudbalu, ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Kataru i uvek popularne potere za Paninijevim sličicama fudbalera.

Iako se prodaju u 150 zemalja, sličice izgleda da podstiču posebnu pomamu u Latinskoj Americi.

Pročitajte još

Možda je to zato jer je ovo verovatno poslednje svetsko prvenstvo argentinskoj fudbalskoj ikoni Lionelu Mesiju, koji ima 35 godina, ili zato što navijači smatraju da će ove godine neka latinoamerička reprezentacija napokon prekinuti evropsku dominaciju.

„Gotovo sve što zaradim ili što mi neko pozajmi ili mi vrati jer mi je dužan ulažem u sličice“, kaže Argentinka Hilda Losada.

Ta baka (68), koja se trudi da popuni album sa gotovo 700 sličica, od pet sati ujutru stoji u redu i čeka na otvaranje prodavnice u Buenos Ajresu.

U Argentini je već danima zastoj u snabdevanju sličicama, pa je čak i vlada morala da posreduje između italijanskog izdavača i frustriranih prodavaca, koji žele veći komad unosnog trgovinskog kolača.

„Ovo je jedno od par mesta na kojima ih danas možete pronaći“, rekla je Losada, stojeći u dugom redu kolekcionara.

Neće svi doći na red, pa neki već najavljuju da će se okrenuti crnom tržištu, iako je tamo cena kesice sličica dvostruko viša od zvanične, koja iznosi otprilike jedan evro.

Njena porodica joj govori da je luda, ali Losada za to ne mari i sledi svoju strast.

Sličice za svetsko prvenstvo skuplja svake četiri godine otkako je bila devojčica, kaže.

Galopirajuća inflacija u Argentini, trenutno na 56 posto, nikome ne olakšava kompletiranje albuma.

„Argentina je gotovo uvek u nekakvoj ekonomskoj krizi“, sleže ramenima vlasnica prodavnica Leila Edul.

Ali, kad su ove sličice u pitanju, novac se uvek odnekud pojavi, dodala je ona kroz osmeh.

Tako je i u Brazilu, iako se tamo cena kesice sličica udvostručila. Za Svetsko prvenstvo u Rusiji bila je oko 33 evrocenta, a sada je 66.

Groznica

„Otac mi je kupio tri kesice“, kaže uzbuđeni Ticijano Orseli (14), dok je pregledao šta se nudi na mestu za razmenu u parku Rivadavia u Buenos Ajresu.

Kad sam video „Argentina 19“ i shvatio da je to Mesi, bio sam presrećan, ispričao je veselo i dodao da je svima pokazao sličicu i onda je zalepio u album.

Maurisio Valensija je postavio sto između dva stalka za testerisanje drva i izložio hrpu sličica za prodaju ili trgovinu. Već je to radio u Kolumbiji, odakle je rodom, „jer mi u Latinskoj Americi volimo da razmenjujemo Paninijeve sličice“.

„Ali nije tamo kao ovde. Ovde je groznica, krcato je svakog vikenda“, dodaje.

Raul Valensiljo, Paninijev zaposleni u Čileu, rekao je da je prodaja sličica u Latinskoj Americi nadmašila očekivanja italijanskog proizvođača, koji je svoj prvi album napravio za Svetsko prvenstvo u Meksiku 1970.

Čileanska reprezentacija nije se kvalifikovala na SP u Kataru, koje počinje u novembru, ali je Panini tamo za mesec dana prodao zalihu koja je trebalo da traje četiri, kaže Valensiljo.

Tako je bilo i u Venecueli, Kolumbiji i Peruu, čijih reprezentacija u Kataru takođe neće biti.

Valensiljo smatra da poslovičnu zaluđenost sličicama ove godine pojačava verovatnoća da je to zadnje Mesijevo prvenstvo i nada da bi argentinska ili brazilska reprezentacija mogle da prekinu dvadesetogodišnji evropski pobednički niz.

Ulični prodavci

U Sao Paulu, kolekcionari se okupljaju ispred Muzeja fudbala.

Leandro Fonseka (40) je u lovu na retke „dodatne sličice“, uključujući one sa Nejmarovim likom, koje se na internetu prodaju za nekoliko stotina dolara.

„Malo sam kasnio u startu sa ekstra sličicama, ali nadam se da ću popuniti 20 albuma. Za svako svetsko prvenstvo ih ispunim nekoliko“, rekao je.

Do sada je kompletirao sedam albuma za Katar i na to potrošio oko 1.800 evra.

Širom kontinenta posao cveta i preprodavcima. Na priručnoj pijaci u Montevideu, deca dolaze sa spiskovima sličica koje im nedostaju i pokušavaju da ih kupe.

Sličice velikih zvezda, poput Mesija, Nejmara i lokalnog favorita Luisa Suareza koštaju sto urugvajskih pesosa (nešto više od 2,5 evra). Manje zvezde iz urugvajske, argentinske ili brazilske reprezentacije koštaju dvostruko manje. Ostali se mogu kupiti i za 10 pesosa.

Giljermo Orsile pomaže svom sedmogodišnjem sinu Salvadoru da ispuni album, menjajući duplikate za sličice koje nema.

„Važno je da shvati kako razmena funkcioniše, jer je to ono što ove albume čini posebnim. Ako se samo kupuje, onda nema duha“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare