U restoranima često na vrhu jela dobijete komad peršuna, znate li zašto?

Lifestyle 23. dec 202207:23 5 komentara
Pixabay

Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali da grickaju peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta.

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun, kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su restorani to počeli da kopiraju. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun.

Nekim gostima to je znalo da smeta, jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.

Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje ukusa hrane, ali u tom slučaju najčešće se nasecka, pa pospe po jelu koje je već na tanjiru.

Zašto je peršun dobar za svež dah?

U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.

Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belog ili crnog luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin, piše 24sata.

Još neke prednosti ove biljke:

– deluje kao antioksidans

– pomaže da koža izgleda mlađe

– pročišćava telo od toksina

– otapa višak masnoća u telu

– čisti bubrege

– deluje protivupalno

– jača imunitet

– prepun je vitamina C

– sadrži mnoge minerale

Komentari (5)

Vidi sve komentare