Uginula najusamljenija slonica na svetu

Lifestyle 29. nov 202319:10 7 komentara
Pixabay

Uginula je slonica Mali, koja je provela gotovo 50 godina sama u kavezu u zoološkom vrtu glavnog grada Filipina, objavila je PETA. 

Mali je uginula u utorak u svom betonskom oboru u zoološkom vrtu u Manili, gde je u kavezu provela 46 godina, objavila PETA.

„Zbog ravnodušnosti i pohlepe, slonica Mali uginula je isto onako kako je živela gotovo 50 godina: sama u betonskom oboru u zoološkom vrtu Manile“, navodi se u objavi udruženja za zaštitu životinja.

U divljini se azijski slonovi kreću u prostoru od 25 do 60 hiljada hektara. Čak i da je prostor koji je Mali imala na raspolaganju bio dvostruko ili trostruko veći, bio bi potpuno neadekvatan, kazao je jedan od aktivista PETA.

Slavne osobe iz celog sveta, među njima i dr Džejn Gudal i muzičar Pol Mekartni, ranije su se pridružili PETA-inoj kampanji kojom se pozivalo na puštanje Mali u divlji rezervat za životinje u kojem bi mogla da uživa ​​u društvu ostalih slonova. Ali, ni njihovi pozivi nisu urodili plodom.

„Grad Manila i zoološki vrt glavnog grada, osudili su Mali na godine samice, što je mučenje za slonice, koje bi život trebalo da provode među svojim majkama i sestrama, međusobno se štiteći i pomažući jedna drugoj u podizanju mladunčadi“, stoji u objavi PETA.

Slonice su društvene životinje koje, za razliku od mužjaka, žive u krugu porodice i vole da se kreću po otvorenim prostorima. Stručnjaci su odavno rekli da je mentalno i fizičko stanje Mali izuzetno loše.

Gradonačelnica Manile Honi Lakuna Pangan kazala je da još nije poznat uzrok smrti slonice.

Mali je bila glavna atrakcija zoološkog vrta u Manili. Od svog je krda odvojena kad je imala samo tri godine. Bila je dar Šri Lanke 1977. tadašnjoj filipinskoj prvoj dami Imeldi Markos. Od tada je u zoološkom vrtu živela samotno kao jedini zatočeni slon u toj zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare