Važno arheološko nalazište osuđeno da nestane za oko 50 godina, upozoravaju stručnjaci

Lifestyle 13. jun 202419:28 3 komentara
Shutterstockyiannisscheidt

Mesto poznato po hramovima koje čuvaju kameni lavovi moglo bi da nestane zauvek, upozoravaju naučnici.

Ovom nalazištu, jednom od najvažnijih lokaliteta antičke Grčke, Delosu, starom više od 2.000 godina, preti nestanak u narednih 30 godina zbog porasta nivoa mora izazvanog klimatskim promenama.

Kratka vožnja čamcem od užurbanih noćnih klubova Mikonosa vodi do Delosa koji je pod zaštitom UNESCO-a, jednog od najvažnijih svetilišta starogrčkog i rimskog sveta.

Okruženi prodornim azurnim vodama, 2.000 godina stare strukture Delosa nude mikrokosmos informacija o svakodnevnom životu tokom helenističkog i rimskog perioda.

Ali u roku od nekoliko decenija, zbog porasta nivoa mora izazvanog klimatskim promenama, mesto poznato po hramovima koje čuvaju kameni lavovi moglo bi da nestane zauvek, upozoravaju naučnici.

„Delos je osuđen da nestane za oko 50 godina“, rekla je Veronik Čankovski, šefica Francuske arheološke škole u ​​Atini (EFA), koja je iskopavala ovo nalazište poslednjih 150 godina pod licencom grčke države.

Tiha drama malog ostrva u Egejskom moru ne može biti više u kontrastu sa vrevom susednog Mikonosa, koji privlači stotine hiljada posetilaca godišnje.

Najveća konstruktivna oštećenja vidljiva su na prostoru gde su se nekada nalazile trgovačko-skladišne zgrade u prvom i drugom veku pre nove ere i koje nije dostupno posetiocima.

„Voda ulazi u skladišta zimi. Razjeda podnožje zidova“, primetio je Žan-Šarl Moreti, direktor francuske misije na Delosu i istraživač na francuskom Nacionalnom institutu za istraživanje antičke arhitekture (IRAA).

I dodao za AFP da svake godine u proleće primetim da su se novi zidovi srušili“, rekao je Moreti, koji je bio uključen u iskopavanja na ostrvu poslednjih 40 godina.

U periodu od 10 godina nivo mora se u nekim delovima ostrva popeo i do 20 metara.

Prošlogodišnja studija Univerziteta Aristotelio u Solunu pokazala je da povećanje temperature u kombinaciji sa visokim nivoom vlažnosti može značajno uticati na hemijski sastav određenih materijala koji se koriste u spomenicima kulturnog nasleđa.

„Baš kao i ljudsko telo, spomenici su napravljeni da izdrže određene temperature“, rekla je vođa studije Efstatija Tringa, istraživač meteorologije i klimatologije na Aristotel univerzitetu u Solunu, ranije ove godine za dnevni list Kathimerini.

Dodatni problem predstavlja stalni priliv turista sa Mikonosa koji često zalutaju iz dozvoljenih područja. Leti je samo nekolicina arheologa tu da nadgleda, prenosi Klix.ba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare