Da li se u sarmu stavlja jaje ili ne- veliko pitanje

Lifestyle 28. nov 202323:07 32 komentara
Shutterstock

Evo kako na to pitanje odgovara recept iz 1952. godine.

Svaka domaćica ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo da bude. Ipak, strasti na internetu uzburkala je rasprava – ide li jaje u smesu za sarme jaje ili ne ide?

Po društvenim mrežama se povela rasprava vezana za sarmu. Jedni kažu da stavljaju jaje u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestuju i tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi.

U anketi na stranici 24.sata trenutno blago vode oni koji smatraju da jaje treba staviti u smesu za sarmu. Na kojoj ste strani?

Sarma po receptu iz 1952. godine – stavlja se jaje

Ovaj recept 24sata.hr pronašao je u „Knjizi za svaku ženu“ koja je izdata davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj štampariji. Po njoj ispada da u sarmu ide jaje.

Sastojci:

3 glavice kiselog kupusa

Fil za sarmu:

1/2 kg iseckane govedine
1/2 kg iseckane svinjetine
4 velike kašike u sitne kocke izrezane suve slanine

2 velike kašike masti
1 glavica sitno izrezanog luka (treba žuto ispeći)
1 celo jaje
1 velika kašika soli

1/2 velike kašike bibera
6 velikih kašika pirinča

Za zapršku:

5 velikih kašika masti

3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
izrezani kiseli kupus

2 velike kašike soli

Priprema:

Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u zdeli dobro izmešati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.

Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, složi sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umjesto vode.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare