Venčanica princeze Dajane izložena u Kensingtonskoj palati

Lifestyle 04. jun 202119:09 komentar
Justin Tallis/AFP

Venčanica koju je nosila pokojna princeza Dajana pre 40 godina, kada se udala za britanskog prestolonaslednika pricna Čarlsa, biće izložena u njihovom nekadašnjem domu - Kensingtonskoj palati.

Njeni sinovi Vilijam i Hari pozajmili su haljinu za izložbu, koja je pokrenuta mesec dana pre Dajaninog 60. rođendana, piše Nova.rs.

Venčanicu su dizajnirali Dejvid i Elizabet Emanuel, za svadbenu ceremoniju koja se dogodila u julu 1981. godine.

Haljina je po svim merilima tog vremena bila specifična, naročito zbog skoro osam metara dugog šlepa, koji je prekriven školjicama.

Takođe, dizajneri su ugradili korset prekriven starinskom čipkom, koja je prvobitno pripadala kraljici Meri. Iako sadrži mnogo istorijskih momenata i odavanja počasti brojnim članicama kraljevske porodice, haljina odiše i duhom vremena u kojem je napravljena, pa je krase veliki rukavi obrubljeni mašnama i volanima.

U video snimku prikazanom na izložbi, dizajnerka Elizabet Emanuel se prisetila poziva princeze Dajane, kada je izrazila želju da upravo ona osmisli njenu venčanicu.

„To je bio jedan od onih čudnih momenata, kada znaš da ti život više neće biti isti“, rekla je Emanuel.

Izložba je usredsređena i na dizajnere koji su pravili odevne komade za kraljicu Elizabetu i njenu majku, a mesto održavanja je Kensingtonska palata.

Plan je da traje do 2. januara, a ulaz je besplatan za sve posetioce palate.