Vežbe za mozak – sasvim su jednostavne, a čine čuda

Lifestyle 29. mar 202311:09 4 komentara
mozak
Shutterstock/Sutadimages

Svi mi želimo da živimo što duže, ali da bismo u potpunosti uživali u svojim "zlatnim godinama", moramo da budemo potpuno mentalno zdravi.

Baš kao i naše telo, naš mozak treba redovno vežbati. Evo vežbi koje će vam pomoći da održite mozak u zdravoj formi.

1. Vežbajte svoje telo

Utvrđeno je da redovno telesno vežbanje pomaže u održavanju naših kognitivnih sposobnosti. Povećanje protoka krvi tokom vežbanja hrani naše neurone kiseonikom i hranjivim supstancama koje ih održavaju zdravim. Nema potrebe za trčanjem maratona — jednostavne svakodnevne šetnje dovoljne su da biste osetili boljitak, piše Msn.

2. Probajte nove stvari

Alchajmerovo društvo preporučuje promenu vaše rutine kako biste stimulisali svoj mozak. Na primer, isprobajte novu aktivnost ili zamenite ruke dok radite poznatu aktivnost kako biste promenili stvari.

3. Nemojte prestati da učite

Istraživanja su pokazala da što duže učite, to duže vaš mozak ostaje bistar.

Nema potrebe imati doktorat da bi vaš mozak bio zdrav. Možete nastaviti da učite tako da se prijavite za tečajeve koji se nude lokalno i besplatno. Nikada nije kasno da naučite da svirate instrument ili naučite novi jezik.

4. Izazovite mozak

Nisu sve kognitivne aktivnosti jednako teške ili podsticajne. Neke zahtevaju mnogo manje truda. Na primer, gledanje televizije jednako je laganoj vežbi za mozak, dok je rešavanje zagonetke više poput „kampa za obuku mozga“. Pokušajte se baviti manje pasivnim aktivnostima.

5. Zaigrajte društvene igre

Volite li Sudoku? Pa, to su dobre vesti — ne gubite vreme uzalud. Prema Alchajmerovom društvu, zagonetke, ukrštenice i pretraživanje reči aktivnosti su koje stimulišu vaš mozak.

6. Stvorite nova prijateljstva

Društvene veze pomažu u održavanju zdravog mozga. Zato Alchajmerovo društvo preporučuje upoznavanje ljudi i druženje s pozitivnim osobama, razgovor i borbu protiv usamljenosti. Da biste zadržali prijateljstva kada je udaljenost problem, jednostavno podignite slušalicu. Kao bonus, pokušaj da naučite telefonske brojeve svojih najmilijih napamet pomoći će vam da uvežbate pamćenje.

7. Stisnite šake

Nedavna studija pokazala je da stiskanje šaka stimuliše neuronsku aktivnost u prednjem režnju, delu vašeg mozga zaduženom za jezik. Stiskanjem leve šake 90 sekundi stimulisaćete desnu hemisferu i obrnuto. Dobra vežba koju možete raditi dok gledate TV, što je pasivna aktivnost.

8. Radite što duže

Prema Stanfordskom centru za dugovečnost, nastavak rada ključni je činilac kada je u pitanju zdravlje mozga. Rad pruža okruženje u kojem nastavljamo s učenjem, održavamo društvene veze i stalno smo stimulisani.

9. Proverite svoj sluh

Nelečeni gubitak sluha kod starijih osoba doprinosi pogoršanju kognitivnih funkcija. Proverite svoj sluh kod stručnjaka.

10. Stvarajte nove neurone

Mozgovi odraslih nastavljaju da stvaraju nove neurone, ali oni odumiru ako se ne koriste u danima nakon njihovog stvaranja. Da biste koristili te neurone, svaki dan naučite nešto novo (otvorite rečnik na nasumično odabranoj stranici, pročitajte knjigu ili članak u novinama) i sledeći dan napravite mali kviz za sebe o tome što ste naučili.

11. Čitajte i razgovarajte

Alchajmerovo društvo preporučuje ne samo čitanje knjiga, već i raspravu o njima s nekim nakon toga kako biste konsolidovali ono što ste pročitali.

12. Sledite pravilo 20 minuta

Studija Univerziteta Stanford objavljena 2009. godine pokazala je da multitasking može imati negativan uticaj na različite kognitivne procese, poput organizovanja informacija ili pažnje. Kako biste poboljšali svoj učinak, preporučuje se da pokušate da obavite najviše dva zadataka odjednom i da poštujete pravilo od 20 minuta: obavljajte aktivnost najmanje 20 minuta pre nego što pređete na sledeću.

13. Testirajte svoju toleranciju na smetnje

Stroop test koriste psiholozi od 1930-ih za testiranje sposobnosti mozga da izvrši zadatak bez ometanja. Test uključuje imenovanje boje slova kojom se ispisuje reč, a da vas ne ometa činjenica da reč ispisuje drugu boju. Koristi se za otkrivanje poremećaja pažnje, ali se može koristiti i za stimulaciju mozga.

14. Pišite rukom

Sve više pišemo pomoću računara, ali nastavak pisanja rukom može pomoći vašoj moždanoj aktivnosti. Studija koja je koristila snimanje mozga pokazala je da učenje kurzivnog pisanja stimuliše nekoliko područja u mozgu i da rukom napisane pesme ili popis stvari koje treba obaviti zahteva sinhronizaciju dveju hemisfera mozga.

15. Radite mentalnu aritmetiku

Rešavanje mentalnih aritmetičkih problema trenira vašu radnu memoriju i čak razvija područja mozga za koja smo pre mislili da su definisana našom genetikom. Drugim rečima, kad bismo svi malo bolje računali, svi bismo mogli biti pametni poput Ajnštajna. Ili, barem, gotovo.

16. Meditirajte

Studija objavljena 2015. pokazala je da je normalna krivulja neurološkog pada povezanog sa starenjem bila manje strma među onima koji redovno praktikuju meditaciju. Niste sigurni kako meditirati? Postoje mnoge aplikacije koje vam mogu pomoći da se brzo uhvatite u koštac s metodom.

17. Volontirajte s mladima

Mladi vas održavaju mladima! Istraživanje sprovedeno na iskusnim odraslim osobama koje podučavaju decu kojoj je potrebna podrška otkrilo je dobrobiti i za mlade i za starije. Snimanje mozga pokazalo je da su stariji učitelji razvili nove neuronske veze i da su se njihove kognitivne sposobnosti poboljšale.

18. Isključite GPS

Poterajte svoj mozak da radi tako što ćete stići od tačke A do tačke B sledeći uputstva navigatora ili doći tamo po sećanju, umesto da se oslanjate na svoj GPS. Studija objavljena u časopisu Nature pokazala je da mozak isključuje određena područja kada vam prigušeni tonovi vašeg GPS-a pokazuju put.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare