(VIDEO) Super-deka: Vežba penjanje sa 95 godina i može što većina mladih ne

Mladen Todorović iz Vrnjačke Banje jedan je od najstarijih penjača u Evropi. Sa punih 95 godina redovno trenira sa svojim klubom i to tri puta nedeljno.

Iako je pre nekoliko godina prestao da se takmiči, na veštačku stenu visoku 35 metara ovaj vitalni dekica peo se za neverovatnih 40 sekundi.

Mladen Todorović vežba tri puta nedeljno, iako se ne takmiči se već nekoliko godina.

Počeo je, kako priča za N1, penjanje od ranog detinjstva, najpre po drveću i kaže – zahvaljujući svojoj snalažljivosti, uvek je stizao do najzrelijih i najlepših plodova, tako da je od svoje strasti imao i konkretne koristi.

Kasnije je bio deo tima koji je u penjanju na veštačke stene bio prvi u Srbiji. Od 2009. je stalni je član kluba Goč, a i dalje je njihov aktivan penjač.

Pročitajte još:

U Sportsko-penjačkom savezu, koji je imao kategorije veterana, nikada mu nije bilo premca, sa 84, 85 godina…

Kako priča trener u ovom klubu, Milan Todorović – deka Mladen se čvrsto drži svojih principa – redovnosti vežbanja i zdrave ishrane.

„Može se reći da je najredovniji u treniranju. Kad se preskoči neki trening (u klubu) zbog nekih aktivnosti, mogu reći da je najtužniji deda Mladen“, kaže trener „Goča“ Milan Todorović. On navodi da deka Mladen na spravi – simulatoru penjanja na stene, u bolderani, radi i zgibove a drži se jednom rukom i dva minuta, što, kako ističe, većina mladih aktivnih sportista ne može.