Vodič za kupovinu savršenih dečjih cipelica

Lifestyle 24. avg 202122:16 0 komentara
deca, cipele, obuća
Shutterstock

Uskoro nam dolazi septembar, a sa njim i povratak u vrtiće i škole. Svaki roditelj zna da su jedna od najbitnijih stavki na listi za jesenji šoping - odgovarajuće cipele za decu. Važno je odabrati model koji će izdržati celu godinu, treba da budu od kvalitetnih materijala i da se prilagođavaju stopalu, piše "Zadovoljna.rs".

Odredite tačnu veličinu

Prva stavka svakako je odabir savršene veličine. Dobro bi bilo pre kupovine izmerite stopalo pomoću kartona na koji ćete nacrtati obris stopala. Ne zaboravite obrisu dodati desetak milimetara od najdužeg prsta kako bi bilo prostora za rast i pomeranje prstića. Dete će se pritom zabaviti, a vi ćete dobiti okvirnu veličinu koju možete zatražiti u prodavnici. Naravno, uvek valja imati na umu da veličine variraju zavisno od proizvođača i modela pa je važno da dete cipele isproba.

U kupovinu je najbolje da se uputite u popodnevnim satima, jer je tad stopalo malo šire i otečenije pa ako im cipele budu tada odgovarale, možete biti sigurni da im kasnije neće biti tesne.

Kako znati da li su detetu cipele udobne?

Prvi pokazatelj dobre veličine je da dete može lako obuti cipelicu bez da ga ona stiska i stvara nelagodu. Svakako je poželjno da dete nakon što obuje cipelu stane mirno kako bi prsti i stopalo bili ravni na podlozi. Potom neka prošeta malo po prodavnici da oseti prianjaju li cipele dovoljno uz stopalo. Važno je proveriti i kako cipele stoje deci kod pete. Ne sme biti previše mesta između detetove pete i ivice cipele, a cipela na peti ne bi smela prelaziti donji rub pantalona, stako da obratite pažnju i na to.

Poslednji test je stara tehnika koje se svi sećamo iz detinjstva – provera prstića u cipelama. Uhvatite nogu kod pete jednom rukom, a drugom lagano proverite koliko se prsti pružaju napred u cipeli. Ako su skvrčeni ili na samom kraju cipele, potreban je veći broj. Ako osetite da ima previše mesta ispred palca, bilo bi dobro probati i manji broj. Za svaki slučaj posavetujte se sa prodavačem ili prodavačicom u prodavnici kako biste pravilno odabrali veličinu.

Mit o cipelama koje su broj veće

Najčešća greška prilikom kupovine obuće za decu je slušanje saveta koji mnogi stariji članovi porodice govore – kupovina cipelica koje su za broj veće jer deci noga brzo raste, pa se tako štedi novac. To nikako nije dobra ideja, jer je time detetu otežano kretanje, a može doći i do lošijeg razvoja stopala zbog nepravilnog hodanja i položaja u cipeli.

Proveravajte koliko stopalo raste i uštedite novac

Važno je i tokom godine proveravati odgovaraju li detetu cipele i dalje. Kod dece do godinu dana starosti svakih mesec i po do dva treba proveriti koliko je stopalo naraslo pre kupovine nove obuće. Kod dece od dve godine stopalo naraste svaka dva do tri meseca, a kod dece starije od tri godine za otprilike tri do četiri meseca. Sa starijom decom je taj razmak nešto veći pa stopalo možete proveriti svakih 6 meseci i tada poći u kupovinu novih.

S obzirom na to da je deci potrebno češće kupovati obuću, razumljivo je da roditelji žele da uštede novac. Ipak, bolje je uštedeti tako da ako pronađete model koji se detetu sviđa, kupite i jedan dodatan par koji je za pola broja veći kako bi dete moglo nositi svoje omiljene tenisice ili cipele kad mu noga malo poraste.

Što se tiče kvalitete obuće, bitno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Đon nikako ne bi trebalo da bude pretvrd. Takav đon nije dovoljno udoban, a time je smanjen i osećaj podloge po kojoj se dete kreće. Tako da je bolje izabrati elastičniji đon koji se ne kliže. Težina tela mora biti pravilno raspoređena na celo stopalo zbog ravnoteže i pravilne posture, što se postiže nižom petom. Takođe, važno je da cipele budu dovoljno savitljive na prstima te da je gornji deo mekan. Posebno ako se radi o papučama u kojima dete u školi i vrtiću provodi veći deo dana.

Cipele od prirodnih materijala najbolji su odabir za stopalo vašoj deci kako bi noga u njima disala. Takve cipele smanjuju mogućnost znojenja stopala i stvaranja žuljeva, a dete se u njima lakše kreće i bolje oseća. Odličan odabir su cipele koje već u sebi imaju i anatomski uložak koji doprinosi udobnosti i pravilnom razvitku stopala.

Za nešto manju decu koja još uvek nisu savladala vezanje pertli dobro je odabrati patike na čičak. Njih je lako obuti i učvrstiti da vaše dete sigurno može da uživa u trčanju i igri, piše „Zadovoljna.rs“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!