Zaboravite na kucanje: Tri sigurnija načina da izaberete najslađu lubenicu

Lifestyle 17. jun 202412:39 15 komentara
lubenica
TheDigitalArtist/Pixabay

Godinama unazad se raspredaju legende, naučne teorije i životne lekcije o tome kako i na koji način treba izabrati pravu lubenicu.

Naravno, jedini i pravi način je da otvorimo, uverimo se koliko je sveža, crvena i slatka, ali to naravno nije uvek moguće. Zato su se ljudi trudili da godinama nađu prave načine kako proveriti slatkoću i zrelost lubenice.

Zaboravite na kucanje u lubenicu, ovo su tri opcije:

Ako ste primetili mrlju na površini lubenice, to je dobar znak. Ona predstavlja mesto na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom dozrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bele ili svetlozelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini, piše Citymagazin.

Površina lubenice bi trebalo da bude tamnozelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo da truli, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan.

Možda vam nije najomiljnija aktivnost da tešku lubenicu nosite kući iz prodavnice, ali upravo bi najtežem plodu trebalo davati najviše pažnje. Čak 92 odsto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare