Da je „Hobit“ sniman u Srbiji, izabrali bi sigurno loptasta brda 75 km od Beograda

Lifestyle 15. okt 202313:43 3 komentara
Shutterstock/ TTepavac

Prostor od oko 35.000 hektara jedinstven je prirodni fenomen u Evropi, nastao tokom ledenog doba od peska kojim je vetar zasuo prethodni lesni nanos i zatalasani reljef preoblikovao u izrazito dinski.

Specijalni rezervat prirode „Deliblatska peščara“ se nalazi na krajnjem jugoistočnom delu Panonske nizije, u južnom Banatu između Dunava i jugozapadnih padina Karpata, a zelena talasasta uzvišenja koja izranjaju usred najveće evropske peščare su nešto što svako treba bar jednom da doživi u Srbiji, prenosi City magazine.

Shutterstock/ DusanZebeljan

Loptasti bregovi dopadljivog izgleda su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije pre nego što su istu progutale oranice, piše blog Nestvarna.

Deliblatska peščara je nastala za vreme poslednjeg ledenog doba procesom “eolske erozije” – nanosi vetra su kreirali peščane dine, a odsustvo vode je uslovilo nastanak stepskog ekosistema. Kovilje, stepski božur i peščarski hrast okosnica su retke flore koju srećemo u peščari.

Peščara je u poslednja dva veka pod značajnim uticajem čoveka. Plansko pošumljavanje je u veliko meri redukovalo stepske pašnjake, stočarstvo je u jednom periodu u potpunosti zamrlo, da bi se poslednjih decenija delimice oporavilo.

Zagajička brda predstavljaju najvišu kotu, a ujedno i najatraktivniji deo Deliblatske peščare, lociran na njenom severnom obodu. U pitanju je nestvaran mikroprostor koji poput pustog ostrva izranja iz okeana monotone ravnice, a koga je nemoguće spaziti i primetiti, dok mu se sasvim ne približite.

Upravo ta neuočljivost im daje posebnu draž i osobenost. Od gore, sa stepskog grebena se pruža pogled ka Dunavu i južnim Karpatima. Na severu se jasno ocrtava Vršački breg. Kad se međutim spustite dole u neku od udolina, gubi se osećaj orijentacije i stiče se utisak lavirinta.

Zagajička brda nalaze se na samo 75 kilometara od Beograda. Pristup je moguć iz tri pravca (Deliblato, Izbište ili Grebenac).

——————————————————————————————————————————————————-

Pogledajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare