Zašto bi trebalo da spavate goli

Shutterstock

Voleli ili mrzeli, golo spavanje je nova vrsta opuštanja. Ne samo da imate manje veša za pranje, već i skidanje same pidžame može učiniti čuda za vaše zdravlje. Iako ćete se u početku možda osećati neobično, golo spavanje zapravo može podići vaše samopouzdanje i pomoći vam da izgledate što bolje.

Ne postoji pravi ili pogrešan način da se spremite za spavanje – sve je stvar preferencija. I dok golotinja neće čudesno izlečiti sve vaše probleme sa spavanjem, stručnjaci kažu da postoje neke skromne prednosti odlaska u prirodu, piše Popular Science, a prenosi N1 Zagreb.

Mlađa koža

Džejms Voker, medicinski savetnik za zdravstvenu platformu Welzo, kaže da spavanje bez odeće vašoj koži daje priliku da diše, što omogućuje bolji protok vazduha. Objašnjava da odeća, posebno ona uska, može ograničiti cirkulaciju krvi, što otežava vašoj koži primanje vitamina i minerala potrebnih za proizvodnju kolagena. Određeni materijali takođe mogu povećati vašu nelagodu u krevetu. 

Aditia Kašjap Mišra, seksualna edukatorka i stručnjakinja za veze za Lustyboy, kaže da sintetička vlakna poput spandexa i najlona zadržavaju vlagu u vašoj koži – dodatna toplina može otežati zaspati. Druge sintetičke tkanine i pidžame s obojenim pamukom mogu izazvati iritaciju kože i akne zbog trljanja tkanine o vas.

Prevrtanje i okretanje zbog nošenja pogrešne odeće može uticati na kvalitet sna i vašu kožu. Telo stvara kolagen tokom sna, što je neophodno za nežniju i mlađu kožu. Istraživanja pokazuju da spavanje manje od preporučenih sedam sati za odrasle ubrzava starenje kože i usporava oporavak od oštećenja uzrokovanih suncem.

Hlađenje za vaše telo

Kao što možete očekivati, spavanje s otkrivenom kožom pomaže regulisati temperaturu noću, kaže Voker. Pad telesne temperature može sprečiti pregrevanje – što je prava briga leti i na mestima gde zime gotovo da i nema. Istraživanja pokazuju da osećaj ekstremne vrućine noću povećava budnost. Čak i ako uspete malo zatvoriti oči, to će verovatno biti manje oporavljajuće s kraćim ciklusima sporotalasnog i REM spavanja.

S druge strane, osećaj hladnoće takođe vam može pomoći da brže zaspite. Vaša telesna temperatura usklađena je s ciklusima svetlo-tama napolju; obično pada kad sunce zađe. Niža telesna temperatura zbog golog spavanja govori vašem biološkom satu da je vreme da se isključi.

Manje gljivičnih infekcija

Gljivice i bakterije uspevaju u toplim i vlažnim područjima kao što je genitalno područje. Mišra objašnjava da zarobljen znoj iz odeće koja upija vlagu povećava rizik od nakupljanja mikroorganizama, što rezultira gljivičnim infekcijama i svrrabom. Svrab takođe može nastati zbog stalnog trenja odeće. Skidanje do nule omogućiće veću cirkulaciju vazduha i sprečiti pregrevanje vaših intimnih delova.

Bolja emocionalna intimnost

Kontakt koža na kožu između partnera može ojačati vaš odnos. Istraživanje pokazuje da dodirivanje kože među odraslim osobama oslobađa “hormon ljubavi” koji se zove oksitocin. Ova hemikalija smanjuje stres i podstiče otvorenost i društveno povezivanje s drugima. Jedna američka marketinška anketa na više od 1.000 odraslih osoba pokazala je da je 57 odsto parova koji redovno dremaju goli srećno u svojoj vezi u poređenju s 48 odsto onih koji nose pidžame.

Navikavanje na otkrivanje svega pred partnerom može sprečiti samosvest o tome kako izgledate u krevetu. Mišra kaže da je ova otvorenost veliki lek za stres, a dodatno opuštanje može vam pomoći da bolje spavate.

Šta ako ipak želite da spavate u odeći?

Ako još uvek niste uvereni u golo spavanje, postoje drugi načini da poboljšate svoj san. Izbegavajte usku odeću koja bi vam ograničila kretanje, iritirala kožu ili na neki drugi način uzrokovala nelagodu. Voker preporučuje da na spavanje idete u širokim i prozračnim tkaninama poput pamuka ili bambusa ili u jednom jednostavnom sloju poput prevelike majice i kratkih pantalona kako biste izbegli pregrevanje.

Nema ništa loše u tome da navučete par čarapa pre spavanja, dodaje Voker. Neki ljudi ga smatraju utešnim i korisnim u održavanju stopala toplima, posebno tokom hladnijih godišnjih doba. Ipak, upozorava da ne treba spavati u preuskim čarapama jer bi mogle ometati cirkulaciju.

Bez obzira idete li u krevet goli ili u odeći, uvek bi trebalo ukloniti šminku i sav teški nakit. Dremanje sa šminkom može začepiti pore i dovesti do budućih bubuljica.

Pročitajte još

“Najbolje je temeljno očistiti lice pre spavanja kako bi koža mogla disati i regenerisati se”, savetuje Voker.

Osim toga, ležanje s debelim ogrlicama, narukvicama i drugim nakitom može biti bolno i čak može ostaviti ogrebotine na koži.

“Konačno, ključ je dati prednost udobnosti i odabrati odeću za spavanje koja omogućuje optimalno opuštanje”, kaže Voker.

“Uvek je dobra ideja slušati svoje telo i donositi odluke koje će vam pomoći da se osećate ugodno i opušteno tokom sna“.