Zašto pilotima nije dozvoljeno da imaju brade?

Lifestyle 21. jun 202420:18 29 komentara
Shutterstock/VOlena Yakobchuk

Jeste li ikada videli bradatog pilota? Najverovatnije ne, jer većina aviokompanija ne voli brade. Prema rečima portparola američke Federalne uprave za avijaciju (FAA), brada i brkovi mogu značajno da utiču na bezbednost u avionima.

“Nemamo nikakve propise koji zahtevaju od pilota da budu dobro obrijani, ali mnoge aviokompanije zahtevaju da piloti budu bez brade ili sa minimalnim bradama kako bi maske za kiseonik pravilno pristajale ako moraju da se nose”, objasnio je portparol FAA.

On je dodao da je zahtev da maske za kiseonik budu funkcionalne, a aviokompanije mogu tražiti da piloti budu dobro obrijani ili da imaju malu bradu kako bi se to obezbedilo.

U kompaniji Delta erlajns pilotima je zabranjeno da imaju bradu i brkove kako bi maska ​​za kiseonik bolje pristajala, a sličnu politiku ima i Amerikan erlajns

“Ne dozvoljavamo pilote s bradom u aktivnoj službi, jer je bezbednost jedna od najvažnijih stvari u našoj industriji”, objasnio je portparol kompanije.

Kako prenosi Njujork Post, ova pravila proizilaze iz studije pod nazivom “Uticaj brade na performanse maske za kiseonik” koju je sprovela FAA 1987. godine. Tada su otkrili da piloti s bradom ne mogu brzo da stave masku za kiseonik, niti osećaju da li dobro naleže na lice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare