Nutricionista objašnjava zašto pivo ne treba da pijemo iz konzerve ili flaše

Lifestyle 09. dec 202312:41 5 komentara
pivo
EDSON DE SOUZA NASCIMENTO/Shutterstock

Nutricionistkinja Dubravka Tišma objasnila je za N1 zašto je pametnije da pivo pijemo iz čaše, a ne iz limenke ili flaše.

Ukoliko ste ljubitelj piva sigurno ste primetili da se ukus razlikuje ukoliko ga pijete iz čaše, flaše i limenke.

Postoje i tvrdnje kako ambalaža iz koje pijete pivo utiče na to kako će vam ovo voljeno piće „pasti“ na stomak.

Da li u ovome ima istine sa stručne strane objasnila nam je nutricionistkinja Dubravka Tišma.

Tišma kaže da su glavni sastojci piva voda, alkohol (etil alkohol), ugljen dioksid i ekstrakt (ugljeni hidrati, azotne materije među kojima su proteini, gorke materije hmelja, taninske materije, obojene materije, organske kiseline).

Kako pivo utiče na stomak?

„Ugljen dioksid iz piva, iako delotvorno utiče na varenje povećava zapreminu unete hranjive materije u crevima, te tako izaziva osećaj nadutosti koja može da bude veoma neprijatna do samog pražnjenja creva. Iz tog razloga često možemo čuti, u šaljivom kontekstu, naziv ‘pivski stomak'“, kaže nutricionista.

Da bi se smanjio taj efekat ugljen dioksida, Tišma kaže da se preporučuje sipanje piva u čašu na način da se dozvoli izdvajanje pene iznad tečnosti iz koje će se lakše osloboditi ugljen dioksid te tako smanjiti nadutost creva prilikom konzumacije piva.

„Poznato je da je pivo dobar izvor B vitamina. Među njima u značajnijim količinama se sreću tiamin, riboflavin i nikotinske kiseline. Najbogatiji izvor tiamina (B1 vitamina) je kvasac koji se dodaje sladu prilikom tehnologije proizvodnje. Takođe, pivo sadrži i biološki vredne materije koje su odgovorne za dobar rad organa za varenje – ugljen dioksid i gorke materije“, kaže nutricionistkinja.

Shutterstock

Dalje, ona priča da pored osvežavajućeg svojstva, ugljen dioksid povoljno deluje na rad organa za varenje, a gorke materije hmelja pobuđuju lučenje žuči i poboljšavaju proces varenja hrane.

„Koloidi piva predstavljaju emulgatore hrane tako što povećavaju akciju enzima creva. Ovo utiče na pravilnije varenje i povećanje iskorišćenja hrane“, objašnjava.

Pivo sa penom ili bez pene?

Iako je ovo stvar ukusa, mnogi savetuju da je bolje piti pivo sa penom jer se na taj način smanjuje nadimanje u stomaku.

Jedan snimak sa društvenih mreža slikovito objašnjava šta se dešava sa pivom u stomaku ukoliko ga sipate u čašu polako, bez pene i sa penom. Ukoliko više volite pivo bez pene verovatnije je da će vam teže pasti na stomak jer se na ovaj način gas zadržava u pivu što kasnije čini nadimanje vrlo neprijatnim.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare